IMO Kutup Kodu kapsamlı içeriğiyle yürürlüğe girdi

Kuzey ve Güney Kutup sularında seyreden gemiler için hazırlanan ve kutup çevresi ile denizcilerin ve yolcuların güvenliğini sağlamayı amaçlayan zorunlu "Kutup Kodu" 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girdi.

IMO Kutup Kodu kapsamlı içeriği ile yürürlüğe girdi. Kuzey ve Güney Kutup sularında seyreden gemiler için hazırlanan ve kutup çevresi ile denizcilerin ve yolcuların güvenliğini sağlamayı amaçlayan zorunlu Kutup Kodu 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yürürlükte…

Mevcut öngörüler ve gidişat, deniz taşımacılığı için her iki kutup bölgesinin de gittikçe daha fazla rağbet göreceğini ve hem ticari hem yolcu taşımacılığı açısından önem kazanacağını göstermektedir. Bu faaliyetler artarken, denizde can güvenliğinin ve kutup çevresinde sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemlidir.

Kuzey ve Güney Kutup Bölgeleri'nde çalışan gemiler bu çevreye özgü birçok riskle karşı karşıyadır. Hava koşullarının elverişsizliği ile haritaların, haberleşme sistemlerinin ve diğer yön tayin araçlarının yeterli nitelikte olmayışı denizciler için ciddi tehlike yaratır. Bölgeye ulaşımın zor olması, kurtarma ve temizleme çalışmalarını hem geciktirmekte hem maliyetleri yükseltmektedir. "Kutup Kodu"; gemilerin tasarım ve donanımı, denizcilerin eğitimi ve kıyafetleri, yön tayin etme, arama ve kurtarma çalışmaları gibi konuların yanı sıra her iki kutup bölgesinin kendine özgü iklim ve çevre özelliklerine ve çevreyi olumsuz etkilerden koruma adına yapılabileceklere yer veriyor.

Güvenlikle ilgili hükümler 1 Ocak 2017 tarihinden sonra inşa edilen gemiler için uygulanacaktır. Bu tarihten önce yapılmış gemiler, 1 Ocak 2018'ten sonraki ilk ara dönem veya yenileme sörveylerinde (daha önce gerçekleşen dikkate alınacaktır) söz konusu hükümleri yerine getirmekle yükümlüdür. Çevresel hükümler ise yeni veya eski bütün gemiler için uygulanacaktır. 

Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinde çalışacak gemilerin kod gereği Kutup gemisi Sertifikasına ( Polar Ship Sertificate) başvurması gerekiyor. Kutup sularında çalışan kaptan ve zabitlerin ise eğitimini ve nitelklerini belirleyen koşullar STWC ve STWC Kodu kapsamında 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren zorunlu oluyor

Editör: TE Bilişim