Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) Genel Sekreteri Koji SEKİMİZU, Armatörleri en kısa zamanda bağlı oldukları Bayrak Devletlerini, Balast Suyu Konvansiyonu’na onay vermeleri için teşvik etmeye davet etmiştir.
 
Londra’da düzenlenen Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Konferansının açılış konuşmasında Bay SEKİMİZU, balast suyu konusundaki problemleri gelişen Dünya ticaretine bağlamış olup, ‘Bu durum denizcilik sektörünün göz ardı edemeyeceği bir problemdir. Konvansiyon oluşturulmuş ve arıtma sistemleri uygulaması için tarihler belirlenmiştir’ demiştir. ‘Çok sayıda ileri teknolojinin kullanılmasının onaylanmış olmasına rağmen, gelişmeler yeterince hızlı sağlanamamıştır. Bunun sonucunda, yeni gereksinimlerin getirdiği teçhizatlar, yeni inşa edilen gemilere uygulanamamıştır.’
 
Bay SEKİMİZU, Hükümetlerin Uluslararası Balast Suyu Konvansiyonu (BWC) yerine, kendi ulusal kurallarını uygulama önlemlerinin bir hata olduğunu belirtmiş olup, bunun balast suyu sistemlerinin uygulanması ve teçhizinde karışıklık ve endişe yarattığının altını çizmiştir.
 
MO Genel Sekreteri, ayrıca, 2013 Dünya Denizcilik Gününün Temasını ‘Sürdürülebilir Gelişim: Rio+20’nin ötesinde IMO’nun katkısı’ olarak ilan etmiştir.
 
2012’nin başlarında meydana gelen ve 32 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Costa Concordia faciasına da değinen SEKİMİZU, söz konusu facianın, dikkatleri büyük yolcu gemilerinin güvenliğine çektiğini ve konunun Kasım ayında düzenlenecek olan IMO Deniz Güvenliği Komitesi Toplantısında ele alınacağını belirtmiştir.
 
Halihazırda Kruvaziyer gemilerinde uygulanan işletme ile ilgili önlemlere atıfta bulunarak, ‘Düzenlemelerimiz, alınan önlemleri resmileştirmek ve çabalarımızı desteklemek için güçlendirilmelidir’ demiştir.
 
Koji SEKİMİZU ayrıca, IMO üyesi devletleri gelecekte karaya oturma vakalarını azaltmak için etkin önlemler almaya da davet etmiştir.


Editör: TE Bilişim