Hırvatistan, Uçak Ve Gemi Mürettebatı Türklerden Vize İstemeyecek

Güncelleme : 13 Nisan 2013 09:52 1 Temmuz 2013 tarihinde Avrupa Birliği üyesi olacak Hırvatistan, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum yükümlülükleri çerçevesinde, 1 Nisan 2013'ten itibaren Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başladı. Hırvatistan Bakanlar Kurulu, aldığı kararla diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları ile umuma mahsus pasaport hamili Türk uçak ve gemilerinin sivil mürettebatı ve acil kurtarmada görevli uçakların sivil mürettebatına vize muafiyeti sağladı.

Hırvatistan'ın, AB müktesebatına uygun olarak 3 Temmuz 1967 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizelerin Kaldırılması Hakkında Anlaşma'nın feshettiği belirtildi. 1 Nisan’da yürürlüğe giren vize uygulamasıyla ilgili Hırvatistan Bakanlar Kurulu yeni bir karar aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Hırvatistan’ın aldığı kararla; diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları ile umuma mahsus pasaport hamili Türk uçak ve gemilerinin sivil mürettebatı ve acil kurtarmada görevli uçakların sivil mürettebatına vize muafiyeti sağlandığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Karar uyarınca; diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları ile umuma mahsus pasaport hamili Türk uçak ve gemilerinin sivil mürettebatı ve acil kurtarmada görevli uçakların sivil mürettebatı vatandaşlarımızın Hırvatistan’a 90 gün süreyle yapacakları seyahatleri vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Hırvatistan’a yapacakları seyahatlerinde veya transit geçişlerinde ise Hırvatistan’ın dış temsilciliklerinden amaçlarına uygun vize almaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim