Salgından dokuz ay sonra, denizcilerin ticareti sürdürmede oynadıkları kilit rolün mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmaya yardımcı olması amcıyla tanınmasını sağlamak, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün misyonunun temel bir öğesi olmaya devam ediyor.

IMO, sendikalar ve diğer denizcilik örgütleriyle birlikte, binlerce denizcinin gemilerinde sıkışıp kaldığını veya seyahat kısıtlamaları nedeniyle çalışamayacak durumda olduğunun altını çiziyor.

16 Kasım'daki web üzerinden yapılan Deniz Güvenliği Komitesi (MSC) toplantısında BIMCO, IMO'nun endüstri tarafından geliştirilen ve pandemi sırasında gemi mürettebatının değişmesini ve seyahatin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için tasarlanan protokolleri tanıyan bir genelgeyi onayladığını bildirdi.

Protokoller, hükümetlerin denizcileri temel hizmet sağlayan kilit işçiler olarak atama gerekliliğini bir kez daha vurguluyor. COVID-19 testi ve karantina gerekliliklerine uygunluk ile gemilerde enfeksiyonu önlemek için alınan önlemler de dahil olmak üzere gemilere katılmak ve ayrılmak için pratik adımlar içeriyor.

BIMCO, MSC'nin ayrıca gemicilik şirketlerinin mürettebat değişikliğini kolayca planlayıp organize etmelerini sağlamak için mürettebat değişikliklerini kolaylaştıran limanların bilgilerini listelemek için IMO'nun çevrimiçi bilgi veritabanında, küresel entegre gönderi bilgi sisteminde (GISIS) yeni bir özel modül oluşturmayı kabul ettiğini bildirdi.

IMO, baharda tartışmalara ev sahipliği yaparak üye devletleri mürettebat değişikliklerine uyum sağlamak için harekete geçmeye çağırdı ve durumun ciddiyetinin fark edilmesini talep etti. Birçok coğrafyada mürettebat değişikliklerini kolaylaştırma çabaları desteklendi.

Tüm bu çabalara rağmen, Ekim ayında, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası, sözleşmelerindeki tarihi aşarak çalışan ve denizde mahsur kalmış 400.000'den fazla denizcinin varlığını vurguladı.

Editör: TE Bilişim