Avrupa Komisyonu iklim anlamında karbon nötr bir Avrupa oluşturmak için yatırımları artırma çağrısında bulunarak Açık Deniz (Offshore) Yenilenebilir Enerji stratejisini yayınladı.

Avrupa'nın tüm deniz havzalarındaki büyük potansiyele atıfta bulunan strateji, açık deniz enerjisinde liderliği güçlendirmeyi amaçlıyor.

800 milyar euro yatırım gerekiyor!

Stratejinin, Avrupa'nın açık deniz rüzgar kapasitesini mevcut 12 GW seviyesinden 2030'da en az 60 GW'a ve 2050'de 300 GW'a çıkarmayı önerdiği belirtildi. Avrupa Komisyonu, bu hedefi okyanus enerjisi, açık deniz rüzgar türbinleri, güneş enerjisi ve yeni gelişen diğer teknolojilerle 2050 yılına kadar tamamlamayı amaçlamakta. Hedeflerine ulaşmak için bugün ile 2050 arasında yaklaşık 800 milyar euro (yaklaşık 1 trilyon dolar) yatırım gerektiğinin altı çiziliyor.

Avrupa Komisyonu, özellikle Asya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde açık deniz yenilenebilir enerjisi için hızla büyüyen küresel bir pazarın varlığının altını çizdi. Yeşil Anlaşma diplomasisi, ticaret politikası ve AB'nin ortak ülkelerle yaptığı enerji diyalogları aracılığıyla komisyon, bu teknolojilerin Avrupa'ya alımını destekleyeceğine inandığını belirtiyor.

Editör: TE Bilişim