Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Adrian van der Meer, 24 nisandaki Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması konusunda uyarılabileceğini söyledi.

Van deer Meer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yayımlanan Kıbrıs gazetesine, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi Ankara Anlaşması ek protokolünden kaynaklanan yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği için sürekli olarak uyardığını belirtti.

Meer, ilerleme kaydedilmemesi durumunda Dünya Ticaret Örgütü'ne, Türkiye'nin kuralları ihlal ettiği yolunda bir raporun sunulabileceğini de söyledi.

Netspor size="2">Avrupa Birliği, Türkiye'nin taraf olduğu Gümrük Birliği'nin ‘mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı ilkesi’ gereğince limanlarını Rum gemilerine açması gerektiğini savunuyor.

Kıbrıs Rum Kesimi’ne Tayvan modeli

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerinde 'Tayvan modeli' ni benimseyebileceğini söyledi. Abdullah Gül, Kıbrıs Rum Kesimi ile ticari ilişkilerin geliştirileceğini, siyasi ilişkililerin ise Yunanistan üzerinden yürütüleceğini söyledi.

(Kaynak: CNNTürk)

Editör: TE Bilişim