AB, yaptırım uygulanan Rus mallarının bloktan trenle geçebileceğini söyledi

Bloomberg'in haberine göre, Avrupa Birliği üye ülkelere, Rusya'dan transit geçiş yapan yaptırıma tabi malların demiryolu ile hareket etmeleri halinde yasak olmadığını söyledi.

Bununla birlikte, blok, ulusal makamların, taşıma şekline bakılmaksızın yasaklanan, yaptırıma tabi askeri ve çift kullanımlı mallar için - demiryolu kargosu da dahil olmak üzere - kontrol yapma hakkına sahip olduğunu söyledi. Üye devletler, yaptırımların aşılmamasını sağlamak için transit hacimlerin önceki yıllarla uyumlu olmasını sağlamalıdır. AB ayrıca, yaptırım uygulanan malların karayoluyla taşınamayacağını da teyit etti.

AB, Litvanya'nın malların Rusya'nın Baltık topraklarına geçişini etkileyen konuyla ilgili açıklama istemesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu kılavuz, yaptırım uygulanan malların AB önlemleri kapsamında Rus operatörlerle karayolu üzerinden transit geçişine izin verilmediğini doğrulamaktadır" dedi. 'Üye devletlerin etkin kontroller yapma yükümlülüğüne halel getirmeksizin, demiryolu taşımacılığı için böyle bir yasak mevcut değildir.'

 Devlet tarafından işletilen Tass haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova AB'nin açıklamasını gerçekçilik ve sağduyu gösterisi olarak memnuniyetle karşıladı. Moskova'nın ayrıntılar hakkında hala soruları olduğunu ve uygulamayı yakından izleyeceğini söyledi.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, bloğun orijinal rehberliğinin kabul edilebilir olduğunu ve yeni dilin AB'nin yaklaşımını yumuşattığı gibi asılsız bir izlenim verebileceğini anladığını söyledi.

 Avrupa Komisyonu geçen ay bir Soru-Cevap belgesinde, bloğun üye ülkeleri tarafından oybirliğiyle kabul edilen yaptırımların, yasaklı malların AB üzerinden Kaliningrad ile Rusya anakarası arasında geçişini yasakladığını ve önlemlerin kontroller yapılarak uygulanmasının üye ülkelere düştüğünü söyledi. .

 AB'nin yürütme kolu, baş sözcüsü aracılığıyla Litvanya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine Rusya'ya dayatılan kısıtlayıcı önlemleri doğru bir şekilde uyguladığını belirtmişti.

AB, yeni rehberliğinde, üye devletlerin ayrıca Rusya'nın herhangi bir yerine yasa dışı yollardan gelen yaptırıma tabi malların AB gümrük bölgesi üzerinden nakledilmemesini sağlamaları gerektiğini söyledi. Ulusal makamlar, AB'nin kısıtlayıcı önlemlerinin olası her türlü atlatılmasını önlemek için yasal yükümlülük altındadır.

Kılavuz, "Bu amaçla, üye devletlerin Rusya Federasyonu'nun bitişik olmayan kısımları arasındaki iki yönlü ticaret akışlarını izlemeye devam etmesi gerekiyor" diyor.

İnsanların serbest geçişi, yaptırıma tabi olmayan mallar ve gıda gibi temel öğeler dahil olmak üzere ticaret akışlarının büyük çoğunluğu kısıtlamalardan etkilenmez ve serbestçe hareket etmeye devam eder.

Yine de Moskova, çelik ve lüks ürünleri içeren kısıtlamaların geri alınmaması durumunda misilleme yapmakla tehdit etmişti. Kömür, benzin ve mazot da dahil olmak üzere daha fazla yaptırıma tabi malların transit geçişine ilişkin yasaklar, önümüzdeki aylarda vadesi dolacak, bu da bir tırmanış ve bazılarının soğukluğu yatıştırma yönündeki endişelerini daha da artırıyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL