AB Ulaştırma Komisyonu yüksek vergiyi tartışıyor

Avrupa Ro-Ro Gemileri Eylem Grubu-Eurocag Genel Müdürü James Dempster Türkiye'nin uygulamakta olduğu çok yüksek Sahil Sıhhıye Vergisi'nden duyulan rahatsızlığı duyurmaya devam edeceklerini belirterek, Türk resmi makamlarının adeta bir duvar arkasında kalmışcasına müracaatlarına cevap bile vermediklerinden yakındı.

Son olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde Türk delegesi Volkan Bozır'a bir yazıyla durumu intikal ettirdiklerini ifade eden James Dempster Türk limanlarında birçok verginin artık Batı'da kalmadığını hatırlatarak şöyle devam etti; "Sahil sıhhiye Vergisi akılalmaz boyutlardadır. Batı'da böyle bir vergi kalmamıştır. Var olan bazı diğer ülke limanlarında ise ihmal edilecek derece düşük bırakılmıştır. Türk limanlarına sefer yapan Avrupa Ro-Ro Gemileri Birliği üyelerine ait gemiler Türk limanlarında maruz kaldıkları fahiş Sahil Sıhhiye Vergisi'nin hiçbir görev ifa edilememesine karşın, sadece vergi toplamak haline dönüşmüş olmasından dolayı senelerdir duydukları rahatsızlığı Türk resmi makamlarına iletmeye çalışmışlardır.
Maalesef aradan geçen zamana rağmen Türk Ulaştırma Bakanlığı ile hiçbir dialog kurulamamış ve Brüksel'deki AB Türk Delegasyonu ile görüşme sağlanamamıştır. Biz adeta kaya bir duvarla karşılaşmız gibiyiz veya "Size haber verilecektir.." tarzında geçiştirmelere maruz kaldığımız inancındayız."

Herşeye rağmen doğruları bulmak ve AB içtihatlarına uyumlu bir hale gelmek adına bir görüşme ortamı doğacağına dair umutlarını kaybetmediklerini söyleyen James Dempster sözlerini şöyle tamamladı; "Nitekim görüşlerimizi bu yıl da yineleyerek yeniden mektup gönderdik. Bu mektubumuzla bir görüşme ortamının doğacağı umudunu taşımamıza karşın, hiçbir Türk resmi makamından bir cevap verilmemiş olması da şaşırtıcıdır.
 
Hiçbir cevap alınamıyor

Bu yıl yazın başlarında Eurocag Yakın Limanlararası Taşımalar ağırlıklı olarak Genişlemeden Sorumlu AB Komisyonu toplantısı sırasında Karadan Denize Stratejisine esas olan projelerde değişiklik yapmak Rhen'de üzere toplandığında bu toplantıya Eurocag da davet edilmişti. Biz Sağlık Sıhhiye Vergisi gibi bir sorunu veya konuyu bizden çok, sorumlu Türk makamlarıyla görüşmelerini tercih ederdik. Bu nedenledir ki bu sorunu birkez daha gündeme getiriyoruz. İnanıyoruz ki ekim veya kasım aylarında Ankara'da sorumlu bir resmi makamla bu sorunu görüşmek imkanını bulabileceğiz."

Editör: TE Bilişim