İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne demiryolunun ulaştırılması, Aliağa bölgesinde atıl kalan demiryolu ağının rantabl hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede karayoluyla taşınan liman ve sanayi hedefli yükün günde 200 bin tona yaklaştığını belirten Öztürk, “Bu veriler bize, bölgemiz limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini göstermektedir” dedi.

Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, Argun Gündüç başkanlığında meclis salonunda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları olumlu bulduklarını ifade eden DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın demiryolları ile liman ve üretim merkezleri bağlantılarının güçlendirilmesinin en temel konular arasında yer alacağı yolundaki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Yusuf Öztürk, “Altyapı geliştirme ve iş yapma süreçlerini kolaylaştırma kararları doğrultusunda altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin üstyapısının yapılarak faaliyete geçmesi, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın içine kadar giren demiryolunun daha etkin kullanılması, Aliağa bölgesinde atıl kalan demiryolu ağının rantabl hale getirilmesi ve Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne demiryolunun ulaştırılması gerekmektedir. İZKA’nın hazırladığı Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım Raporu, Aliağa bölgemiz ile ilgili çarpıcı verileri içermektedir. Aliağa limanlarında elleçlenen 80 milyon ton yükün yüzde 61’i trafiğe çıkarken, bu yükün sadece yüzde 2,4’ü demiryolu ile taşınmaktadır. Üstelik 2033’te elleçlenen yükün 137 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Bölgede karayoluyla taşınan liman ve sanayi hedefli toplam yük miktarı günlük 175 bin tona, kamyon sayısı ise günlük 8 bin 800’e ulaşmaktadır. Bu veriler bize, bölgemiz limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini göstermektedir” dedi.

“Ülkemizden dört liman girdi”

Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, limanlarımıza ilk 7 ayda 574 kruvaziyer gemisi ile 691 bin yolcu yanaştığını kaydeden Öztürk, “Sektör, bin gemi ve 1,5 milyon yolcu hedefine emin adımlarla ilerliyor. Yük hacmine baktığımızda ise ülkemizin küresel ticaretteki yavaşlamadan etkilendiğini görebiliyoruz. Limanlarımızda ilk 7 ayda 7.2 milyon TEU yük elleçlendi. Bu rakam geçen yılın gerisinde bulunuyor. Buna rağmen Lloyd’s List’in 2023 En Büyük 100 Liman Listesi’ne ülkemizden dört liman girmeyi başardı” ifadelerini kullandı.

Editör: Nermin İstikbal