M/T JOHN KNUDSEN gemisine ait olan bu çan, müzemize sevgili dostumuz Bülent YANAŞIK tarafından kazandırıldı..

İngiltere’de yaşayan bir dostu, bu çanı İngiltere’den bir dalış kulübünden 35 yıl önce almış ve teknesiyle Türkiye'ye dönerken yanında getirmiş. Kendisi de aynı zamanında dalgıç olan dostundan alarak müzemize kazandırdığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Peki, bu çanı böylesine önemli kılan neydi? Diğer gemilerdeki çanlardan farkı neydi?

Bunun sırrı gemiye adı verilen John Knudsen isminde gizlidir.
 

JOHN KNUDSEN (JACK) NORTHROP KİMDİR?
 

John Knudsen (asıl adı Jack Northrop) 10 Kasım 1895’de  Newark, New Jersey, Amerika’da doğmuştur.  Annesi Helen Knudsen (Northrop) Norveç’li Knudsen ailesinden gelmektedir. Knudsen ailesi 1700’lü yılların başından beri denizcilik işleri ile meşgul olmuşlardır. Helen Knudsen evlendikten sonra bile babasının Norveç soyadını kullanmış, çocuklarının da Knudsen soyadını kullanmalarını istemiştir. Bu yüzden John Knudsen’in asıl aile adı Jack Northrop’tur. Knudsen ailesinen  başarılı olanların isimleri geleneksel olarak Norveç tersanelerinde yapılan gemilere verilmiştir.
 


 

Gemiye adı verilen,John Knudsen uçan kanat teknolojisinin ve bombardıman uçaklarının yaratıcısı olarak daha çok tanınmaktadır.

1916’da çalışmaya başladığı Lockheed firmasından aldığı deneyimlerle geniş kanat teknolojisinin dizaynı ile uğraşmış, teknik resimlerini çizmiştir. 1927 yılında Ryan Aircraft firmasında Atlantik Okyanusunu ilk geçen ve Amerika tarihinde tartışmalı bir yere sahip olan Lindbergh’in “The Spirit of St. Louis” uçağının yapılmasına büyük katkıda bulunmuştur.


1929’da kanatlar, motor ve pilotun tek bir gövde üzerine yerleştirildiği ilk metal monoblok üretimini gerçekleştirdi, 1939 yılında Northrop Corporation adında şirketini kurdu, II. Dünya Savaşında bombardıman uçaklarının ve yolcu uçaklarının teknolojisinin hızla ilerlemesine neden olan bir sürü buluşun mimarıdır.
 



 

Uçan kanat yaratıcılığı sayesinde geliştirdiği teknoloji, yaratıcılık, patentleri ile özel havacılık ile uzay sanayisinde vazgeçilmez bir unvana sahip olmuştur.

Uçan kanadın doğasında bulunan düşük sürtünmeli yüksek kaldırma konsepti gelecekte NASA tarafından uzaya gönderilen araçlarda sıkça kullanıldı.

18 Şubat 1981’de 85 yaşında California’da ölmüştür.
Çanımızın sahibi gemimize gelince;

M/T JOHN KNUDSEN
 



 

Sahibi:             Knut Knutsen O.A.S., Haugesund

Tonaj:               9071 gt, 5397 net, 14 250 tdwt.

Gemi Tipi:        Tanker

Yapım Yeri:  Norveç Gothenburg’da A/B Götaverken tersanesinde Mayıs 1934’de “John Knudsen” adı ile denize indirildi.

Boyutları:         489.6' x 64.4' x 35.5'

Makinaları:       2 x 6 silindirli 4 adet Götaverken-B&W motor, 3400 bhp, 11 knots, 2 pervane.

Kaptan:            Sigurd Samuelsen

Çağrı Adı:         LIUK 

M/T John Knudsen, 2. Dünya Savaşında Denizaltı tehdidine karşı oluşturulan konvoylarda ham petrol taşımıştır. Mart 1940 sonunda Halifax'tan Le Havre limanına HX 31 konvoyunda, Nisan 1940’da Nis'teki Southend'den ayrılan OA 133 konvoyunda taşıma yapmıştır. Daha sonralarda OB 133, OG 27F ve OA 133 konvoylarında taşıma yapmıştır.

M/T John Knudsen, 1940 yazında Toulon'da kargo boşaltırken verdiği yakıtı geri alması ve  Marsilya üzerinden Kuzey Afrika'ya Oran yakınlarındaki Mers-el-Kebir'e gitmesi, oradan da mültecileri alması istendi. Gemi 23 Haziran 1940 tarihinde Fransız hükümeti adına bir eskortla yola çıktı, üzerinde 14.000 ton yakıt bulunuyordu. Limana geldiği diğer gemiler ile birlikte tüm gemiler 27 Haziran 1940’da Oran limanında acil olarak boşaltıldı ve Vichy yetkilileri tarafından gemilere el konuldu.

2 Ocak 1941’de Oran limanında Massis isimli Fransız bir tanker ile çarpışarak demir zincirlerini kopardı. 12 Haziran 1941’da gemi adı “ROURGUE” olarak değiştirildi, Norveçli mürettebat gemiden çıkarıldı, Fransız mürettebatla değiştirildi.

Gemi 19 Ocak 1942'de Alman Kriegsmarine'e teslim edildi ve tedarik gemisi “TONI I” olarak görev yaptı. 28 Ağustos 1942 tarihli Nevers Anlaşması ile (Norveç motorlu tankerlerine uygulandığı gibi TONI I kod adı altında) diğer tüm Norveç’li gemiler gibi TONI I de asıl sahibi olan  Haugesund'lu Skibs A/S Hilda Knudsen'e resmen iade edildi ve aynı mal sahibi tarafından Kriegsmarine'e kiralandı, ayrıca gemi önceki Norveççe adını da geri aldı

12 Eylül 1943'te Lakroma yakınlarında bir İngiliz denizaltısı tarafından torpidolandı, karaya çekildi ve Cattaro'da tamir edildi. 29 Eylül 1943’de Dubrovnik açıklarındaki uçaklar tarafından bombalanarak hasar gördü.

Alman kayıtlarına göre Yunanistan’ın Pire limanında limanı bloke etmek üzere kullanılacaktı, ancak gemi üzerinde bulunan dinamitler patladı, Almanlar gemiyi karaya doğru çekmeye çalışsalar da başarılı olamadılar, 10 Ekim 1944 tarihinde Salamis’de battı.