ABD Kaliforniya merkezli Boundary Layer Technologies isimli bir şirket, ilk tamamen elektrikli hidrofil feribot için tasarım konseptini yayınladı. Devrim niteliğindeki tasarımın, mevcut elektrikli feribotların hızını ve menzilini iki katına çıkarmayı mümkün kılacağını vurguluyor.

Feribot rotalarında elektrifikasyona giden yolu açacak!

Boundary Layer Technologies CEO'su Ed Kearney, "Yolcu feribotlarının elektrifikasyonunu sağlamanın anahtarı hidrofoil teknolojisidir. Geminin sürüklenmesini iki kat azaltarak güç gereksinimleri de yarıya indirdiğimiz bu tasarımla bir elektrikli feribotun hızını ve menzil kapasitesi artırıyor. Bu, dünyadaki feribot rotalarının çoğunda elektrifikasyona giden yolu açacak.” ifadelerini kullandı.

İlk gemiler 2024'te suya inecek!

Boundary Layer Technologies, Electra ismiyle bilinen feribotun şu anda faaliyette olan herhangi bir elektrikli feribotun 2 katından fazla olmak üzere 100 deniz miline kadar menzile ve 40 knot seyir hızına sahip olacağını vurguluyor. Şirket, Electra için gerekli olan hidrofil ve kontrol sistemlerini halihazırda geliştirdiğini ve ilk gemileri 2024'ün başında işletmeye almayı planladığını söyledi.

240 yolcu kapasiteli Electra'nın toplam uzunluğu 24 metre ve genişliği 30 metre olacak.  Electra, iki adet 2 MW AC motor ve iki adet Z-drive batık tahrik bölmesi ile alüminyumdan inşa edilecek. Toplam 9000kWh kapasiteli lityum iyon pil hücreleri kullanacak feribotun 2400kW'lık bir şarj sistemi ile üç saatten daha kısa bir sürede tam şarjı sağlanabilecek.

Editör: TE Bilişim