İlk kez "Dünya Okyanus Günü" kutlanıyor     
 
Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl ilk kez “Dünya Okyanus Günü”nü kutluyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 1992 yılında Kanada tarafından kutlanması önerilen günün BM tarafından bu yıl ilk kez kutlanmasıyla ilgili olarak yazılı bir mesaj yayınladı.

Ban, mesajında, Dünya Okyanus Günü'nün, denizlerin ve okyanusların toplumlara sağladığı katkıların üzerinde durulması açısından bir fırsat sağladığını belirterek, günün aynı zamanda küresel iklimin düzenlenmesi, ekosistemin ve sürdürülebilir geçim kaynaklarının korunması alanlarında okyanusların oynadığı rolün sürdürmesinin gerekliliğinin vurgulanmasına olanak tanıdığını bildirdi.

İnsan kaynaklı kimi faaliyetlerin okyanuslar ve denizler üzerinde son derece zararlı etkilerinin olduğunu belirten Ban, denizlerdeki narin ekosistemleri oluşturan mercan ve önemli balık türlerinin de aşırı, kaçak ve kontrolsüz avlanma yüzünden tehlikeye girdiğine de işaret etti.

Ban, mesajında “İklim değişikliği sonucu denizlerin ısısının artması, deniz düzeyinin yükselmesi ve okyanusların asitlenmesi gibi gelişmeler, denizlerdeki yaşamı, kıyı şeridini, ada toplumlarını ve ulusal ekonomileri tehdit ediyor” dedi.

Ban, okyanuslarda uyuşturucu madde ve insan kaçakçılığı, korsanlık gibi yasadışı faaliyetlerin bulunduğuna da değinerek, korsanlık ve silahlı soygunların uluslararası taşımacılığın ve gemicilerin güvenliğini tehdit ettiğini kaydetti.

1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin denizler ve okyanuslarda yürütülen tüm faaliyetlerin yasal çerçevesini oluşturduğunu ve uluslararası işbirliğinin temelini attığını ifade eden Ban, sözleşmeye hem her ülkenin taraf olmasının sağlanılması, hem de sözleşmeye tamamıyla uyulması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl ilk kez kutlanan günün temasının “Okyanuslarımızdan Biz Sorumluyuz” olduğunu vurgulayan Ban, hem bireysel hem de toplu faaliyetlerle denizlerdeki yaşamın korunması ve kaynaklarının dikkatli bir biçimde yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ban, mesajının sonunda, “Güvenli, sağlıklı, verimli denizler ve okyanuslar insanlarının refahının, ekonomik güvenliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor” dedi.
New York'un en yüksek binası olan Empire State'in, akşam saatlerinde Dünya Okyanus Günü dolayısıyla mavi renkle ışıklandırılması bekleniyor.
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim