TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı, üç gemi satın alarak Gazze'ye bir yardım konvoyu başlatmaya karar verdi.

İHH şu anda sınır ötesi Gazze'ye ulaşım için Türkiye'den Mısır'a yardım seferleri yürütüyor,

HH, "Özgürlük Filosu" için 3 gemi satın alarak yeniden bayrakladı ve isimlerini değiştirdi. Anadolu yük gemisi (eski adı Dalya H ), yolcu gemisi Vicdan  (eski adı The Majestic ) ve ro/pax feribotu Akdeniz (eski adı Prince ) ile bu ay sonunda Gazze'ye doğru yola çıkmayı planlıyor. STK, gemiler ve kargolarının ödenmesine yardımcı olmak için bir bağış toplama çağrısı başlattı.

Dış kaynaklarda yolcu gemilerinin teslim edebileceği yardım kargosu miktarının belirsiz olduğu: Gazze'nin ticari gemiler için kendine ait bir liman altyapısı olmadığı ve deniz yoluyla taşınan herhangi bir kargonun teslimat için sığ su çekimli mavnalara veya iş teknelerine hafifletilmesi gerektiği yazılıyor.

İHH, 2010 yılında İsrail ablukasını delmek ve tanıtım yapmak amacıyla altı gemi ve yüzlerce Filistin yanlısı eylemciden oluşan Mavi marmara'yı Gazze'ye göndermişti. BM heyetinin olay sonrası yaptığı araştırmaya göre, yaklaşık 40 İHH üyesinden oluşan bir grup,  güvenlik kontrolü yapılmadan İstanbul'dan gemiye binmişti.

İsrailli komandolar Gazze açıklarında Mavi Marmara'ya helikopterle çıktıklarında,  demir çubuklarla, tahta direklerle, zincirlerle ve sapanlarla saldırıya uğramış, ortalık dağıldığında dokuz aktivist ölmüş ve düzinelercesi de kurşunla yaralanmıştı. Türkiye İsrail'i aşırı güç kullanmakla suçlamış ve diplomatik ilişkiler bozulmuştu.

Editör: Nermin İstikbal