İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (İDO) kent içi trafik probleminin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla hazırladığı Ro-Ro projesi uygulamaya konulduğunda, Ambarlı-Mudanya arasında ilk etapta çalışacak 2 gemi ile bir günde yaklaşık 1700 TIR artık İstanbul trafiğine girmeyecek.

 

İDO yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul'un kent içinden geçen transit ve ağır araç yükünü en aza, hatta sıfıra indirmek amacıyla bir Ro-Ro projesi hazırlandı. Projeyle Ambarlı ile Mudanya arasında ilk etapta 2 gemiyle taşıma yapılması hedefleniyor. İDO'nun yaptıracağı 140 TIR kapasiteli “ROPAX” olarak adlandırılan bir geminin günde 6 sefer yapması planlanıyor. Buna göre, karşılıklı olarak 6 sefer yapacak 2 gemi, 1680 TIR'ı İstanbul trafiğinden ayıklayacak. Böylece, 140 TIR yüklenecek bir gemi, arka arkaya 5 kilometrelik bir TIR konvoyu da trafikten çekilmiş gibi olacak. Ambarlı'dan yarım saatte 140 TIR'ın yüklendiği gemiler, 2 saatte Mudanya'ya varacak, yarım saatte de boşalacak. Böylece bir TIR şoförü karadan yaklaşık 6 saatte kat ettiği bu yolu 3 saatte alacak. İDO, TIR'ları taşıma ücreti olarak da “yakıt artı otoban ücreti”ne karşılık gelen bir fiyat belirleyecek.

 

    

 

300 milyon euroluk proje

 

İDO'nun hazırladığı proje tamamlandı ve ihaleye hazır hale getirildi. Projenin, başlamasına karar verildikten sonra 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Gemiler için de İngiltere-Fransa arasındaki Manş Denizi'ni geçmekte kullanılan Ro-Ro gemilerinin örnek alınması gündemde. Yüksek manevra gücüne sahip gemilerin, yaklaşık 70 milyon euroya mal olacağı tahmin ediliyor. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, projenin ulaşım açısından potansiyeli olan bir proje olduğunu dile getirerek Marmara'nın bu proje açısından çok uygun bir deniz olduğunu söyledi. Ambarlı ile Mudanya arasında yapılması planlanan Ro-Ro seferlerinin, İstanbul'un ağır araç trafik yükünü büyük ölçüde hafifleteceğini anlatan Paksoy, Ro-Ro seferleriyle TIR sürücülerine zaman ve ekonomik avantaj sağlanacağını kaydetti. Paksoy, projenin maliyetinin liman, bağlantı yolları ve gemiler olmak üzere toplam 300 milyon euro olarak öngörüldüğünü belirterek “Bu proje, ağır taşıtların ulaşımdan çekilmesinde İstanbul için çok önemli bir proje” diye konuştu.

Kaynak: Referans Gazetesi

Editör: TE Bilişim