Uluslararası Deniz Ticaret Odası , IMO karbon emisyon fonu için revize edilmiş bir teklif hazırladı.

Daha önceki tekliflerde olduğu gibi, tek bir fona giren ve çıkan iki yönlü mali akış görülecek; - karbon salan armatörler para ödeyecek, düşük karbonlu armatörler ise parayı çekecek.

Yeni ICS planı, Japonya ve AB üye devletleri tarafından onaylanan daha önceki sabit oranlı "vergiye dayalı" öneriye dayanıyor ancak önerilen daha düşük bir vergi değerinin yerine geçiyor ancak şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda yeni ayrıntılar ekliyor.

Teklif, diğer bağımsız tekliflerden çok daha az olan, yakıt tonu başına 20-40 dolar aralığında sabit oranlı bir vergi talep ediyor. 

Fiyatın yılda 5-10 milyar dolara yükseleceği hesaplanıyor; bu, küresel nakliyenin sadece yüzde 5-10'u kadar sıfır karbonlu yakıtları sübvanse etmeye yetecek. Artan iklim hedeflerine uyum sağlamak için ise vergi oranını daha da artırmak için IMO MEPC'nin düzenlemeyi her adımda yeniden tartışması ve revize etmesi gerekecek. 

Marshall Adaları uzun süredir ton başına 300 dolar, eski Maersk CEO'su Soren Skou ton başına 450 dolar ve Trafigura ton başına 900 dolar kadar talepte bulunuyordu. (Maersk, iklim farklılıkları nedeniyle ICS yönetim kuruluyla yollarını ayırdı .)

Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor

ICS teklifi, en büyük bayrak devleti yönetimlerinden ikisi olan Liberya ve Bahamalar tarafından ortaklaşa destekleniyor. 

ICS'nin en son araştırması, yakıt tonu başına 300 dolara kadar olan karbon ücretlerinin ulusal ekonomiler üzerinde çok az etki yaratacağını değerlendiriyor

Editör: Nermin İstikbal