Husilerin Yemen açıklarındaki saldırısının ardından mürettebat İngiltere bayraklı yük gemisini terk etti

Denize atlarken ayağını kayalara çarpan genç kız falezlerde mahsur kaldı Denize atlarken ayağını kayalara çarpan genç kız falezlerde mahsur kaldı

Belize bayraklı, İngiliz bandıralı bir kargo gemisinin mürettebatı, Husi hareketi tarafından atılan füzelerle vurulan gemiyi Yemen açıklarında terk etti.
Rubymar, vurulduğunda Aden Körfezi'nde, Bab el-Mendeb Boğazı yakınındaydı ve mürettebat gemiyi terk etti.

Pazartesi günü Husiler geminin battığını iddia etmişti.

Ancak Salı günü, deniz güvenlik şirketi Ambrey ve Birleşik Krallık Kraliyet Donanması BBC Verify'a buna dair herhangi bir kanıt görmediklerini söyledi.

Rubymar'a yapılan saldırılar, İran destekli Husilerin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en zarar verici saldırılar arasında yer alıyor.

Kasım ortasından bu yana ticari gemilere ve Batılı savaş gemilerine düzinelerce füze ve insansız hava aracı fırlattılar.

Husiler, saldırılarının Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlilere destek gösterisi olduğunu söylüyor.

Pazartesi günü bir Husi sözcüsü, geminin "felaket derecesinde hasara" uğradığını ve battığını iddia etti; bu iddia artık yalanlandı.

İngiltere hükümeti, Rubymar'ın su aldığını, terk edildiğini ve mürettebatın güvenli bir yere götürüldüğünü söyledi.

Saldırıları "tamamen kabul edilemez" olarak kınadı ve İngiltere ile müttefiklerinin uygun şekilde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Husi hareketinin sözcüsü ayrıca, güçlerinin Aden Körfezi'nde ABD'ye ait iki kargo gemisi Sea Champion ve Navis Fortuna'ya saldırdığını iddia etti.

Kızıldeniz'in Hudeyde eyaletindeki Husi hava savunmasının, "İsrail adına ülkemize karşı düşmanca görevler yürüten" ABD'ye ait MQ-9 Reaper insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü ekledi.

 ABD ordusundan hemen bir yorum gelmedi.

Husilerin saldırıları, birçok nakliye şirketinin, küresel deniz ticaretinin yaklaşık %12'sini oluşturan kritik su yolunu kullanmayı bırakmasına neden oldu.

ABD ve İngiliz kuvvetleri buna yanıt olarak geçen ay Husi kontrolündeki Batı Yemen'deki askeri hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı.
Kızıldeniz gemilerine saldıran Husiler kim?

ABD ve İngiltere'nin saldırıları Husi saldırılarını yavaşlatamadı

Pazar gecesi, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) ajansı, Yemen'in Kızıldeniz limanı Mocha'nın yaklaşık 35 deniz mili (65 km) güneyinde isimsiz bir gemiden bir olay raporu aldığını söyledi.

Kaptanın, yerel saatle 23:00 (20:00 GMT) civarında "gemiye yakın bir yerde hasara yol açan bir patlama" bildirdiği belirtildi.

Pazartesi günü erken saatlerde teşkilat, askeri yetkililerin, mürettebatın "çok tehlikeli" gübre taşıyan gemiyi bir saldırı sonrasında terk ettiğini bildirdi.
Açıklamada, "Gemi demir attı ve tüm mürettebat güvende" denildi. "Askeri yetkililer yardım sağlamak için olay yerinde kalmaya devam ediyor."
İngiliz deniz güvenlik firması Ambrey ayrıca, Pazar günü Bab el-Mendeb Boğazı'nda kuzeye doğru seyreden Belize bayraklı bir kargo gemisinin saldırıya uğradığını bildirdi.

Rubymar'ın güvenlik firması LSS Sapu ve veri sağlayıcı Lloyd's List Intelligence daha sonra iki füzeyle vurulduktan sonra hasar gördüğünü doğruladı.

En son Pazar günü takip sinyali alan MarineTraffic'in verilerine göre Rubymar, Suudi Arabistan'dan Bulgaristan'a gidiyordu.

Cibuti Liman İdaresi, Rubymar'ın 24 mürettebatının (11 Suriyeli, 6 Mısırlı, 4 Filipinli ve 3 Hintli) güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesini koordine ettiğini söyledi.

172 metre uzunluğundaki Rubymar, Belize bayraklı, operatörleri Lübnanlı ve kayıtlı sahibi, adresi İngiltere'nin Southampton limanında bulunan Golden Adventure Shipping'dir.

132685262 Houthi Control Yemen V3 640 Nc 2X Nc.png

Yemen ve Bab al-Mandab Boğazı'nın kontrolünü gösteren harita

ABD Merkez Komutanlığı, Cumartesi günü Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde üç mobil gemisavar seyir füzesine, bir insansız su altı gemisine (UUV) ve bir insansız yüzey gemisine (USV) karşı beş saldırı düzenlediğini söyledi. Bölgedeki ABD Donanması gemileri ve ticari gemileri için yakın bir tehdit.
Saldırıların başlamasından bu yana ABD kuvvetleri ilk kez Husiler tarafından kullanılan bir UUV'yi (denizaltı İHA'sı) tespit etti.
BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner, Husilerin hem USV'leri hem de UUV'leri konuşlandırdığının keşfedilmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu söylüyor.

Kaynak: BBC News