Horlama Hastalık Belirtisi Olabilir

Horlama, daha çok şişman insanlarda görülen uykuda solunum durmasının en önemli belirtisini oluşturuyor. Bu durum, horlamanın ardından gelen nefessizlik hali olarak da tanımlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Gökhan Olgay, "Uyku apneleri, uykuda boğulur şekilde solunum durması demek" dedi.

Kontrol edilemeyen yüksek tansiyon ve şeker hastalığının altında da çoğu zaman uykuda solunum durması yatıyor.

Opr. Dr. Olgay, "Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının en önemlisi, çünkü gece boyunca oksijensiz kalınıyor, derin uyku uyunmuyor, göğüs içinde süreakli nefatif başınç olduğu için kan basıncı yükselme eğilimine giriyor. Bu şeker hastalığının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor" diye konuştu.

Kendini gündüz uyuklama hali ve sürekli yorgunluk şeklinde gösteren uykuda solunum durması, ülkemizdeki trafik kazalarının yüzde 5'inin nedeni olarak da gösteriliyor.

Olgay, "Direksiyon başında uyuyakalmak, bir kaç saniye oluyor. Bu durum direksiyon başında olunca bir kaç saniye çok ciddi sonuçlara yolaçabiliyor" dedi.

İhmal edilmemesi gereken uykuda solunum durması için mutlaka hekim tedavisi gerekiyor. Tedavide cerrahi müdahaleden çok, üst solunum yollarına pozitif basınç veren cihazlar kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim