Türk bilim insanı ve eğitimci Prof. Dr. Kemal KAFALI'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hocamıza Allah'tan gani gani rahmet, aile efradına, sevenlerine, bilim ve denizcilik camiasına başsağlığı diliyorum. Prof. Dr. Kemal KAFALI( 8 Şubat 1921 - 13

Türk bilim insanı ve eğitimci Prof. Dr. Kemal KAFALI'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hocamıza Allah'tan gani gani rahmet, aile efradına, sevenlerine, bilim ve denizcilik camiasına başsağlığı diliyorum. 

Prof. Dr. Kemal KAFALI

( 8 Şubat 1921 - 13 Eylül 2008 )

 

Ben, Kemal KAFALI, 1921 yılının 8 Şubat’ında Çatalca’nın Karacaköyü’nde dogmuşum. Babam o zamanın reji memuru Nuri Bey, annem köyün ilkokul öğretmeni Sündüs Hanım.

 

Babamın değişik görevleri dolayısıyla Anadolu’yu dolaşmış, durmuşuz. Ílkokula başlamadan latin harflerinin kullanılması yılında Bilecik’te annem ve babam yeni harfleri sökmeye çalışırken bende bacak kadar boyumla yaşlı başlı adamların arasında Halk Ocağında kurs öğrencisiydim.

 

Sonra ilkokula Kırşehir’de başladım. Oradan, ver elini Yozgat ve Samsun. Ílkokuldan sonra ortaokula Samsun’da devamda iken son yılımı Çatalca’da tamamladım ve lise Ístanbul Kabataş’ta sona erdi.

 

Yüksek Mühendis Okulu’na Ístanbul Üniversitesi Matematik-Astronomi Bölümü’nün 3.ncü sınıfından ayrılarak dahil oldum. Okulun 2.nci yılında okul üniversiteye (ÍTÜ) dönüştü ve öğretim süresi 5 yıla indirildi. Biz de yeni gelenlerle 1. sınıfa alındık. Ben, Makina Fakültesinin yeni açılan Gemi Bölümü ögrencisi olarak 1948 yılında mezun oldum. Teknik Üniversite’nin o senelerin mezunlarının çok seçkin isimlerini kapsadığını belirtmeliyim. Mesela; Amerika Birleşik Devletleri’nin degisik üniversitelerinde profesör olan, Ziya AKÇASU, Turan ONAT, Fazıl ERDOGAN, v.s. ve Cumhurbaskanı Süleyman DEMÍREL, sabık başbakan Necmettin ERBAKAN ve digerleri. Bizim sınıf Teknik Üniversite’ye en fazla öğretim üyesi (profesör) vermiş bir enteresan sınıftır. Mezuniyetten hemen sonra üniversite Makina Fakültesinde asistan olarak ise başladım.

 

1950 yılında Íngiltere’de Dumbarton gemi model deney havuzuna gönderildim. Dünyaca gemi hidrodinamiğinde ünlü Lucy Ashton’ın arastırmalarına tek yabancı olarak katılmak şansını kazandım. Bu arada, balıkçı tekneleri ile yüksek süratli tekneler üzerindeki çalışmalarım sonunda, Íngiltere’de ilk mesleki makalem yayınlandı. Dumbarton’dan, doktora çalışması için Durham Üniversitesi King’s College’de Prof.Burrill’in yanına gittim. Çalışmalarımın bitişine yakın safhasında ÍTÜ’den iznimin uzatılamayacagı haberi ile geri döndüm. Yıllar sonra Prof.Burrill’den gelen hatırlatma ile 1964’te Newcastle Üniversitesi’nde doktora çalışmasının müdafasını yaparak Ph.D.ünvanı kazanmış oldum. Mesleki sosyal faaliyetlerimin bir digeri de umumi katibi oldugum Türk Gemi Mühendisleri Cemiyeti’nin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde Gemi Mühendisleri Odası’na dönüşmesinde kurucu üye olmamdır. Bilahare, 10 yıl süre ile Oda umumi kâtipligini yaparak önemli katkılara iştirak etmiş oldum.


   Ruhun Şad, Mekanın Cennet  Olsun!..    

18 telif kitap, 60’dan fazla makale,  (İng. ve Fransızca) olarak Hollanda, İngiltere, Amerika, Fransa’da yayımlanmış 18 adet bilimsel ve teknik yayın, çok sayıda konferans, gazete makalesine ilave olarak KAFALI, asfalt tankeri, L.P.G gemisi, süratli sörvey gemisi olmak üzere 20’den fazla geminin dizayneridir.

 

Bu vesileyle, Prof. Dr. Orhan DURGUN  başta olmak üzere, "Kemal KAFALI" adını ve O'nun bilimsel çalışmalarını bize tanıtan ve öğreten bütün hocalarımıza,  en derin saygı ve hürmetlerimle birlikte  sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler dilerim..