Hafta sonu Yeni Delhi'de düzenlenen G20 zirvesinin en önemli sonuçlarından biri, Hindistan - Orta Doğu - Avrupa Ekonomik Koridoru'nun (IMEC) oluşturulmasına yönelik bir mutabakat zaptı imzalanması oldu.

Kıtaları birbirine bağlayan bu ulaşım altyapısının imzacıları arasında ABD, AB, Hindistan, Suudi Arabistan ve BAE yer alıyor.

Çin'in Kuşak Yol Girişimi'nin (BRI) karşıtı olarak görülen IMEC, iki ayrı koridordan oluşacak: Hindistan'ı Basra Körfezi'ne bağlayan doğu koridoru ve Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayan kuzey koridoru. Hindistan, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail ve Avrupa arasında mal ve hizmetlerin geçişini sağlayan bir demiryolu içerecek.

Katılımcılar, demiryolu güzergahı boyunca elektrik ve dijital bağlantı için kablo döşenmesinin yanı sıra temiz hidrojen ihracatı için boru döşenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Beyaz Saray'ın web sitesinde yayınlanan bir basın açıklamasında, "IMEC'in Asya, Basra Körfezi ve Avrupa arasında gelişmiş bağlantı ve ekonomik entegrasyon yoluyla ekonomik kalkınmayı teşvik etmesi bekleniyor" ifadesine yer verildi.

AB Başkanı Ursula Von der Leyen, projeyi "kıtalar ve medeniyetler arasında yeşil ve dijital bir köprü" olarak tanımladı.

Ayrıca Angola'nın Lobito limanını kıtanın denize kıyısı olmayan bölgelerine (Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Kananga eyaleti ve Zambiya'nın bakır madenciliği bölgeleri) bağlayan Trans-Afrika Koridorunu da duyurdu.

Hafta sonu ilgili bir haberde, denize kıyısı olmayan Butan ve Hindistan, Himalaya krallığının ilk uluslararası bağlantılı sınır ötesi demiryolunu kurmayı kabul ederek Hindistan'ın kuzeydoğu bölgesiyle Butan'a bir deniz çıkışı sağladı.

Editör: Nermin İstikbal