Hindistan’da gemi inşaya devlet desteği tartışılıyor

Hindistan hükümeti, gemi ve tersane sahiplerinin ortak arzusu doğrultusunda armatörleri toplam 2 milyar 100 milyon dolarlık düşük maliyetli bir kredi paketiyle desteklemeyi düşünüyor.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında son dönemlerde yıldızını parlatan Hindistan krizden etkilenen sektörleri koruma konusunda ciddi görülen önlem paketlerini tartışmaya başladı.

Söz konusu paketlerden bir tanesi de ülkenin kısa zamanda büyük aşama kaydettiği gemi inşa sanayini ilgilendiriyor. Gündemdeki pakete göre Hindistan hükümeti, gemi ve tersane sahiplerinin ortak arzusu doğrultusunda armatörleri toplam 2 milyar 100 milyon dolarlık düşük maliyetli bir kredi paketiyle desteklemeyi düşünüyor.

Düşük maliyetli kredilendirme planının açıklanmasıyla birlikte gerek gemi üreticisi tersaneler gerekse de işletenler hükümeti yakın markaja aldılar. Aralarında oluşturdukları heyetle parlamentoyu ziyaret eden sektör temsilcileri plandan duydukları memnuniyeti muhataplarına ilettiler ve önlemlerin bir an evvel hayata geçirilmesini istediler.

Hintli gemi sahiplerinin kredi ihtiyaçlarını çoğunlukla Avrupa merkezli finans kuruluşlarından temin ettiğini belirten temsilciler, son dönemde finansal zorluklar yaşamaya başlayan bankaların kredi konusunda çok daha seçici davranmaya başladığını ve bir kısım kredilerin de geri çağrıldığını hatırlattılar. Bu durum sonucunda varlığı ve gelişimi finansal imkanlara bağlı olan gemi inşa sanayinin global bir durgunluğa hatta gerileme dönemine girdiğini söyleyen heyet üyelerine göre yeni gemi inşasına yönelik talebin canlandırılması aynı zamanda navlun piyasasını da etkileyeceğinden dünya üzerinde mal dolaşımının artmasına ve böylelikle de ekonomik canlanmaya katkıda bulunabilir.

Hindistan hükümetinin masaya yatırdığı kredi paketine göre, Hindistan tersanelerinde gemi yaptırmak isteyen ve kredi zorluğu yaşayan armatörlere Avrupa ve özellikle Londra’daki faiz oranlarında finansal destek sağlanacak.

Hindistan Ulusal Gemi Sahipleri Birliği Başkanı Sabyasachi Hajara, “Açıklanan paket hacmi itibariyle okyanusta bir su damlası olarak görülebilir ama hükümetin sektöre vereceği desteği göstermesi bakımından önemli. Bu tür paketlerde işin psikolojik boyutunu da irdelemek gerekir. Paketle birlikte hükümetin bizlere sırtını dönmeyeceği mesajını almak güzel. Umarım bu bir başlangıç olur.” şeklinde konuştu.

Hali hazırda Hintli armatörlerin finanse etmesi gereken 72 gemi için 2012 yılına kadar yayılan bir zaman diliminde 3 milyar doları aşkın kredi bulması gerektiğini açıklayan Hajara, “Bugün Hindistan’ın deniz ticareti içinde Hint gemilerinin payı %13 dolayındadır. Hükümetin kriz öncesi politikası önümüzdeki 10 yıllık süreçte bu payın %30’lar düzeyine çıkarılmasıydı. Açıklanan yeni paketle birlikte bu politikadan vazgeçilmeyeceğini görmek memnuniyet verici. Krizin en çok vurduğu firmalar toplamda 5 ya da daha az gemisi olan küçük ölçekli diye tanılayabileceğimiz firmalardır. Dünya üzerinde toplam siparişlerin %84 oranında gerilediği düşünülecek olursa hükümetin tavrı aynı zamanda global bir fayda da sağlayacaktır. Açıkçası Hindistan hükümetinin krizin etkilerini göstermeye başladığı günden bu yana verdiği kararlar ve aldığı önlemler bir başarı hikâyesidir. Bu çalışmalar sayesinde Güney Kore, Çin ve Japonya gibi gemi inşa devlerinde can sıkıcı sipariş iptalleri yaşanırken Hindistan tersanelerinin halen tempolu şekilde çalışmakta olduklarını görüyoruz. Ümidimiz hükümet kanadından yapılan bu açılımların devam ettirilmesidir.” cümleleriyle görüş bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim