Hindistan, yerli gemi yapımını teşvik etmeyi amaçlayan yeni bir politikayı duyurmaya hazırlanıyor. Limanlar, nakliye ve su yolları bakanlığının (MoPSW), yerli tersaneleri teşvik etmek için hazırladığı çalışmanın sonuna geldiği bildiriliyor.

Hindistan iş gazetesi Mint'in haberine göre; Önerilen teşvikler, öncelikle yakıt tasarruflu ve teknolojik olarak gelişmiş gemilerin geliştirilmesine odaklanıyor.

Yeni teşvik programı, 2016'da kabul edilen ve 2026'da sona ermesi planlanan mevcut Gemi İnşa Mali Yardım Politikası'nın (SBFAP) ikinci aşaması... SBFAP'nin ilk aşamasında, 39 tersane tarafından hem yurt içi hem de ihracat siparişlerini kapsayan 313 gemi siparişi tedarik edildi. Şimdiye kadar 135 gemi teslim edildi.

İkinci aşamada, hükümetin programa 2,1 milyar dolar tahsis etmek istediği bildiriliyor. Bu, uzmanlaşmış gemiler için %25'lik bir sübvansiyon sağlamaya yardımcı olacak ve yeşil ve oldukça uzmanlaşmış gemiler için %30'a çıkacak.

Bir diğer önemli öneri ise bir geminin hurda değerinin yüzde 40'ı değerinde kredi notları çıkarmak.

MoPSW'den alınan verilere göre Hindistan'ın ticaret filosunun yaklaşık yüzde 44'ü 20 yaşın üzerinde.

Panama, yaptırım uygulanan gemilere karşı harekete geçti Panama, yaptırım uygulanan gemilere karşı harekete geçti

Hindistan ayrıca nakliye sektörüne ilk kez altyapı statüsü verme sürecinde. Şu anda yalnızca gemi inşa ve tersaneler altyapı statüsüne sahip, ancak daha geniş kapsam nakliye sektörü için proje maliyetlerini azaltmaya yardımcı olacak. Altyapı statüsü, bir şirketin altyapı tahvilleri çıkarabileceği ve dolayısıyla ticari bankalardan yatırım ve diğer imtiyaz türlerini çekebileceği anlamına geliyor.

Editör: Nermin İstikbal