Her 75 kişiden biri tekne sahibi olacak

Denizciliği daha da geliştimek isteyen hükumet, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olması için teşvik paketi uygulayacak. Şu anda Türkiye’de 2 bin 356 kişiden biri tekne sahibi. ABD’de ise bu rakam 18 kişide bire tekabül ediyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, önümüzdeki 10 yıl için önemli denizcilik hedefleri belirledi. Buna göre, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olabilmesi için teşvik paketi hazırlanacak.

Tekne bağlama ve limanlarla ilgili altyapı güçlendirilecek.Gemi trafiğinin izlenmesinde kullanılan altyapı değiştirilecek, yerli teknoloji kurulacak. Amatör denizcisayısı 1 milyona çıkarılacak. Bakanlığa göre 10 yıl içindeTürkiye’de 350 bin tayfa olacak. Birleşerek büyüyen tersanelere ise teşvik verilecek.

ÖTV affı...

Gemi inşaatında kullanılacak teçhizat ve elektronik cihazlarda yüzde 70 yerli zorunluluğu da planlar arasında yer alacak.

Devlet, denizcilikte ÖTV’siz yakıt uygulaması için önemli miktarda gelirden vazgeçti.

9 yıllık dönemde toplam 3 milyar 595 milyon liralık ÖTV tahsil edilmedi. Desteğin yüzde 27’si kamuya ait gemiler için verildi. ÖTV ödemeyen gemilerin yarıya yakınını yolcu gemileri oluşturdu.

Yatta ABD’yi solladık

Türk zenginleri, yat siparişinde ABD’yi solladı. Geçen ayın verilerine göre toplam 2 bin 821 metrelik 656 yat siparişi verilen Türkiye, toplam 2 bin 670 metrelik 65 siparişi verilen ABD’yisipariş edilen toplam yat uzunluğunda geride bıraktı. Türkiye İngiltere ve Almanya gibi ülkeleri de geride bıraktı. Türkiye’den biri 47, diğeri 45 metrelik iki ‘süper yat’ siparişi verildi.

Editör: TE Bilişim