Pahalı hibeye ret 
 
Türkiye, modernizasyon maliyeti 160 milyon Euro’ya mal olacak Peryy sınıfı 2 Amerikan gemisinin alımını reddetti.

ABD, Türkiye kabul etseydi 80 milyon dolar satış bedelli gemilerden birini hibe edecekti.

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı, ABD tarafından biri hibe diğer satın alma yoluyla elde edilecek Perry sınıfı iki firkateynin alımını son dakikada iptal etti. Bu gelişmeyle beraber Milli İmkanlarla Gemi (MİLGEM) ve hava savunma firkateyni (TF 2000) projeleri da rahat bir nefes aldı. ABD’nin FFG-12 George Philip ve FFG-14 Sides adlı firkateynleri 2 yıldır ABD’nin San Diego Deniz Üssü’nde demirli olarak Türk Deniz Kuvvetlerine katılacağı günü bekliyordu. 2003 yılında hizmetten çıkan gemileri ABD önce Portekiz’e satmak istemişti. Gemilerden 80 milyon dolar satış bedeli istenmesi, modernizasyonun maliyetinin 160 milyon Euro tutması üzerine Portekiz projeden vazgeçmişti. ABD, Türkiye’ye gemilerden birini satmayı, diğerini hibe ile vermeyi teklif edince devir süreci başlamıştı.

Ramak kalmıştı Türkiye, ABD’nin 1980 yapımı gemilerini almak için hazırlıklarını Ağustos 2008’de tamamladı. ABD’ye giderek gemiyle ilgili eğitim alacak subay ve astsubayların isimleri dahi belirlendi. Eylül ayından itibaren başlayacak yolculuk Deniz Kuvvetleri’nin bir maliyet analizi ile başlamadan sona erdi. Komutanlara sunulan maliyet raporuna göre hibe edilmesine rağmen üzerindeki silah sistemlerin satın alınması, geminin Türkiye’ye getirilmesi, modernizasyon maliyeti ve hizmet süresince yapılacak işletme, bakım harcamaları ilk tahminlerden daha yüksek tutuyordu.

Sektör sevindi İptali Hürriyet’e değerlendiren savunma sanayi uzmanları bu kararla milli imkánlarla geliştirilen Türk Fırkateyni MİLGEM ve Hava Savunma Fırkateyni TF 2000 projelerinin de rahatladığını kaydettiler. İptal edilen Amerikan fırkateynler Deniz Kuvvetlerinin hava savunma fırkateyni projesi TF 2000 ile aynı görevi yapacaktı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı TF 2000 projesi çerçevesinde 4 fırkateyn inşa etmeyi planlıyor. Firkayenlerin iptali ile Deniz Kuvvetleri gemi modernizasyonu yerine yerli imkanlarla yapılmasına destek vermiş oluyor.

290 İranlı yolcunun ölümünden sabıkalı gemi

Türkiye ABD’den daha önce 8 adet Perry sınıfı Firkateyn aldı. ABD tarafından hibe edilen 6 ayrı fırkateyn ise yüksek işletme maliyeti nedeniyle hizmet dışı.

Perry sınıfı nedir? Adını Komodor Oliver Hazard Perry’den alan Perry sınıfı firkateyn havaya güdümlü silah sistemi kullanır. Güdümlü silah sistemleri hava hedeflerine kilitlenir ve hedefi vurur. FFG-12 adını İkinci Dünya Savaşı’nda ölen komutan George Philip’ten aldı. FFG-12 1980 yılında denize indirildi, 2003 yılında hizmetten alındı. FFG-14 ise adını Amiral John H. Sides’tan aldı. 1981 yılında hizmete giren FFG 14 İran-Irak savaşı sırasında İran Hava Yollarına ait IR-655 sefer sayılı yolcu uçağının vurulması 60’ı çocuk 290 yolcunun ölmesi olayına dolaylı olarak karıştı. Sides, bu sırada İran karasularındaydı. ABD hükümeti İran’a 61,8 milyon dolar tazminat ödedi. 

Özgür EKŞİ/Hürriyet

Editör: TE Bilişim