Gemileri Gürcistan tarafından haksız yere alıkonulan Türk armatörlerin AİHM nezdinde açtığı davaların sonucu merakla bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde sürekli olarak Türk gemilerini haksız yere alıkoyarak gasp eden Gürcistan’a karşı Türk armatörler tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde bu zamana kadar dört tazminat davası açıldı. Gemisi Gürcistan tarafından alıkonulan armatör Reha Üçüncüoğlu, son yıllarda Türk gemilerinin Gürcistan tarafından gasp edilmesinin alışkanlık haline getirildiğini belirterek, haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti. Gürcistan’ın bu akıl almaz tavrı nedeniyle bir bedel ödemesi gerektiğini ifade eden Üçüncüoğlu, “Biz AİHM nezdinde davamızı açtık. Avukatlarımızdan aldığımız bilgiye göre yıl sonunda bize sıra gelecek. Mahkeme bu kapsamda daha sonra Gürcistan’dan savunma isteyecek. Bu savunma süreci 13 haftaya kadar uzuyor. Tahminim 2012 yılı ortalarında açtığımız dava sonuçlanır. Biz mahkemenin lehimize sonuçlanacağına inanıyor ve sonucu bekliyoruz. Bu zamana kadar Gürcistan’ın bu alıkoyma tavrı yüzünden çok ağır bir maddi manevi kaybımız söz konusu oldu. İflas etmenin eşiğine geldik. Borçlarımızı ödeyemez duruma düştük. Açtığımız bu davalar sonucu sanıyorum Gürcistan çok ağır tazminatlar ödemek zorunda kalacak. AİHM’in bu hak hukuk tanımaz girişimleri nedeniyle Gürcistan’ı cezalandırmasını ve hakkımızı teslim etmesini istiyoruz” dedi.

Kendilerinin dava açmasından sonra gemisi Gürcistan tarafından alıkonulan 3 Türk armatörün daha AİHM nezdinde dava açtığını ifade eden Üçüncüoğlu, “Davayı kazanıp tazminat hakkı elde etmemiz halinde bu bir emsal teşkil edecek. Aynı şekilde gasp edilen diğer Türk gemilerinin sahipleri de benzer şekilde Gürcistan’dan tazminat almaya hak kazanabilecektir.  Sonuç olarak sanıyorum Gürcistan çok ağır yüklü tazminatlar ödemekle karşı karşıya kalacak” şeklinde konuştu.

Gürcistan’ın hala alıkoyduğu Afro Star isimli gemiyi geri verme aşamasında olduğunu ancak bunun pek fazla bir anlamı olmadığını da ifade eden Üçüncüoğlu, “Gemi geri verilirse alıp hurdaya ayıracağız. Bu aşamadan sonra pek fazla bir işimize yaramaz. Başka çaremiz yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim