Canlı konteyner taşımacılığı pazarında, kiralama oranlarının 2022'den bu yana ilk kez altı haneli bölgeye döndüğü görüldü. 

Alphaliner, CMA CGM'nin 7.000 teu'luk yeni bir inşayı üç ay süreyle 105.000 $ karşılığında onardığını bildirdi. 

Alpha Charter 697X1024

Clarksons Research'teki analistler, armatörlerin, spot oranların covid dönemi dışında hiç görülmemiş yüksek seviyelerde olduğu mevcut piyasa koşullarından yararlanmak için şişirilmiş oranlarla çok kısa kiralama dönemlerini değerlendirdiklerini belirtiyor.

CMA CGM fikstürünü tartışan Alphaliner, en son haftalık raporunda şunları kaydetti: "Bu güçlü fiyat, büyük gemilerin, özellikle de hızlı gemilerin kıtlığını vurguluyor ve kiracıları ya anında tonaj temini için yüksek primler ödemeye ya da daha uzun bir süre için 2025'e kadar ileri pozisyonları düşünmeye zorluyor."

Konteyner taşımacılığının şu anki kazancı, Kızıldeniz'deki Husi saldırıları nedeniyle başladı. Bu, Asya ile Avrupa arasındaki yolculuklarda küresel filonun Afrika'nın batı kıyısı etrafında büyük oranda yeniden yönlendirilmesine yol açtı. 

New ConTex kiralama endeksini derleyenler yakın tarihli bir raporda, "Doğu-Batı ana hat hizmetlerinde tam kadroya sahip en büyük konteyner gemilerinin sayısındaki eksiklik, kargo kapasitesinde kıtlığa ve program kesintilerine neden oluyor" Programların karşılanmaması, gemilerin şu anda Singapur, Dubai veya Rotterdam gibi bazı büyük merkezlere yanaşmadan önce birkaç gün beklemesi gerektiğinden limanlarda sıkışıklığa yol açıyor.” dedi.

Kapasite eksikliğine ek olarak, nakliyecilerin yıl sonu sıkışıklığını önlemek için mallarını erken taşımaya çalışması nedeniyle kargo hacimlerindeki artış da ekleniyor. 

Komisyoncu Braemar Pazartesi günü konteyner piyasası brifinginde “Bu olumlu eğilimin bir süre daha devam edeceğine dair güçlü bir inanç var. Sonuç olarak, kiralama oranları daha da iyileşiyor,” dedi.

Bir yatırım bankası olan Jefferies ise yakın zamanda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;  "Konteyner piyasası, sağlıklı talep, kısıtlı gemi kapasitesi, pozisyon dışı kutular ve Asya'daki tıkanıklık nedeniyle çok sıkışık olmaya devam ediyor ve bu da nakliyatçılar ve perakendeciler açısından daha çılgın bir rezervasyon hızına yol açıyor." .

Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan Şangay Konteynerli Navlun Endeksi (SCFI), 140 puan daha artışla 3.184,87'ye ulaşarak Ağustos 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Drewry'nin geçen Perşembe yayınlanan kompozit Dünya Konteyner Endeksi %12 oranla 181 puan arttı ve feu başına 4.716 dolara yükseldi. Geçen yılın aynı haftasına göre %. Drewry endeksi, 2019 ortalamasından %232 daha fazla, yani pandemi öncesi oranlar olan 1.420 dolardan %232 daha fazla.

Yukarıda belirtildiği gibi, konteyner kazançlarında bu yılki sıçramanın asıl kaynağı, Hamas'ın İsrail'le devam eden savaşını desteklemek için Husilerin 100'den fazla ticaret gemisine düzenlediği ve konteyner gemilerinin büyük çoğunluğunun Süveyş Kanalı'ndan kaçmasına yol açan saldırıları oldu. 

Hamas ile İsrail arasında önerilen ve Pazartesi gecesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ateşkes planı, borsada işlem gören birçok geminin hisse fiyatlarının dün düştüğünü gördü.

Gemi danışmanlığı Vespucci Maritime'ın başında bulunan Lars Jensen, herhangi bir ateşkesin gemilerin anında Kızıldeniz'e geri dönmesine yol açmayacağı uyarısında bulunarak, bugün LinkedIn'de geçici bir ateşkesin küresel gemi operasyon ekipleri için yeterli olma ihtimalinin düşük olduğunu yazdı. 

Editör: Nermin İstikbal