'Yurtdışından Paranı Getir' Yasası Yeniden

Küresel kriz ortamında kaynak yaratmak için çıkarılan varlık barışı uygulamasında süre uzatımına gidiliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışında süreyi uzatmayı düşündüklerini, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Hükümet önümüzdeki hafta yasalardan birine bununla ilgili bir madde ekleyecek ve uygulamanın yeniden devreye girmesi sağlanacak.

İlk düzenlemede 2 Mart'a kadar süre tanınmış ve 14.8 milyar liralık başvuru yapılmıştı. Bu başvuru sonrasında ne kadar para girişi olduğu ise henüz netleşmedi. Paranın 6 milyar liralık kısmının vergisi ise ödenmişti.

Vatandaşların yurtdışından para getirmesine yönelik varlık barışı uygulamasında sürenin uzatılmayacağı belirtiliyordu. Ancak son günlerde ibre uzatmaya dönmüştü.

Varlık barışı nedir?
Uygulama, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurtdışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazları, Türkiye'de ise yine aynı tarih itibariyle işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymet ve sermaye araçlarını kapsıyordu.

Kanun çerçevesinde yurtdışından gelecek varlıklara yüzde 2, Türkiye'deki varlıklara da yüzde 5 oranında vergi uygulanıyor. Uygulamada bildirimi yapılan varlıkların 1 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi gerekiyordu.

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, varlık barışında sürenin uzatılmasını 'IMF'yle anlaşma olmayacak' yönünde bir sinyal olarak algıladığını söyledi.

Bütçe Açığını sınırlayacak adım atacağız
Hesap Uzmanları Kurulu'nun, 64. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde bir panelde konuşan Şimşek, "Bütçe açığını sınırlayıcı adımları atmamız lazım, atacağız; program çerçevesinde  bunun yapılması daha doğru olur" dedi.

"Kısa vadede alınacak tedbirlerin niteliği mutlaka geçici olmak zorunda" diyen Şimşek, mali kuralın oluşturulması ve mahalli idarelerin kontrol  altına alınmasının çok kritik olduğunu belirtti.

Vergide çapraz denetim geliyor
Vergide çapraz denetimi getireceklerinin altını çizen Şimşek, "Gerek yasal çerçeve gerek idari yapı açısından Gelir İdaresi'nin mutlaka  güçlendirilmesi gerekiyor, bunun çalışmaları başlatıldı. Vergi kaçakçılığı için hapis cezasını da içeren ciddi yaptırımlar düşünüyoruz" dedi.

Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisi'nin toplamının milli gelire oranının oldukça düşük düzeylerde kaldığına vurgulayan Şimşek, "Mutlaka bizim  mali disiplini tekrar rayına oturtmamız lazım. Borç dinamiklerindeki kötüleşmenin geçici olduğunu kanıtlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim