YÖK, Meslek Liselerinin Önünü Açtı

YÖK Genel Kurulu, üniversiteye giriş sisteminde radikal değişiklik yaptı. İmam hatip liseleri ve diğer meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişteki dezvantajlarını ortadan kaldıran sistem, 2010 yılından itibaren uygulanacak.

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün yaklaşık 7 saat süren bir toplantı yaptı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın da katıldığı toplantıda üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistem detaylarıyla ele alındı.

YÖK’ün kararına göre, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak üniversiteye giriş sistemi iki aşamalı olacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.15 katsayısı ile çarpılacak. Adaylardan öğretmen lisesi, imam hatip lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değer puana eklenecek.

İlk sınavda 160 soru sorulacak:

YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistem de açıklandı. Buna göre, sınavın tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek.

Sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi’nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.

Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4’ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5’in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.

LYS ve YGS puanları:

Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.

Üyelerden karşı oy:

Kurul üyelerinden Prof. Dr. Fikret Şenses kararın bütününe yönelik karşı oy kullanırken, üyelerden Prof. Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu da “yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları ’0.15’katsayısı ile çarpılır” kararına karşı oy kullandılar.

Prof. Şenses: Amaçları farklı

Karara katılmadığını belirten Prof. Şenses, “Farklı katsayı kararı uygulamasının asıl amacının haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidar partisinin amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yönelik olduğunu” öne sürdü.

Ayrıntılar bugün açıklanacak:

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek yeni sistemin ayrıntılarını anlatacak.

Tüm liselerin puanı 0.15’le çarpılacak

YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, toplantıda, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karara göre yeni sistemde uygulama şöyle olacak:

- Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek

- Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak

- Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 ile çarpılacak

- Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek

- Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.”

Meslek liseleri dezavantajlıydı

Öğrencilerin ÖSS’deki puanları hesaplanırken, katsayı uygulaması yapılıyor. 1999’dan bu yana geçerli olan uygulamaya göre, alanında (sosyal, eşit ağırlık, sayısal) tercih yapanların okul puanı 0.8 ile çarpılıyor. Meslek liselilerin ve alanı dışında tercih yapanların ise okul puanı 0.3 ile çarpılarak, puanları hesaplanıyor. İmam Hatipler de meslek liseleri kapsamında değerlendiriliyor. Ancak meslek lisesinden mezun adayların kendi öğrenim gördükleri bölümle ilgili iki yıllık yüksekokullara sınavsız geçiş avantajı bulunuyor.

Editör: TE Bilişim