Yoğun Sisin Nedeni Meteorolojik

ANKARA - Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul ve Ankara'da görülen yoğun sisin hava kirliliğinden değil, meteorolojik nedenlerden kaynaklandığını bildirdi. Havası en kirli iller ise şöyle sıralandı:

2009 yılı ekim ayı ortalamasına göre, hava kirliliğinin en yoğun olduğu iller Çorum, Mardin, Elazığ, Kilis ve Iğdır.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, yaptığı açıklamada, hava kirliliği ile sisin birbirine karıştırılmaması, sisin her zaman hava kirliliğinin bir göstergesi olmadığını, ancak hava kirliliğinin sisin etkisini artırabileceğini söyledi.

Sisin genellikle meteorolojik nedenlerden kaynaklandığını, hava kirliliğinin ise önerilen tedbir kurallarına uyulmamasından kaynaklandığını anlatan Akça, hava kirliliğinin özellikle kış aylarında yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Hava kirliliğinin özellikle kentsel alanlarda daha çok etkili olduğunu ifade eden Akça, ''ısınma'', ''sanayi'' ve ''motorlu taşıtlar''ın yol açtığı olumsuzlukların hava kirliliğinin başlıca nedenleri olduğunu bildirdi.

Akça, hava kirliliğinin yoğunlaşmasına rüzgar, meteorolojik durum, yerleşik alanının topoğrafik yapısı ve şehirleşmenin de çok etkili olabildiğini belirterek, havanın açık olmadığı mevsimlerde kirli havanın atmosferin alt tabakasında hapsolduğunu, bunun da kirliliğin ve beraberinde kokunun hissedilmesine yol açtığını kaydetti.

''İstanbul ve Ankara'da görülen sisle ilgili olarak, yoğun sisin hava kirliliğinden değil, meteorolojik nedenlerden kaynaklandığını'' ifade eden Akça, hava kirliliğin tespiti amacıyla yapılan Ekim ayı verilerini açıkladı. Akça, ''2009 yılı Ekim ayı ortalamasına göre, hava kirliliğinin en yoğun olduğu illerimiz, Çorum, Mardin, Elazığ, Kilis, Iğdır. 2008 yılı Ekim-Mart dönemini kapsayan 6 aylık verilere göre ise havası en kirli iller Denizli, Karabük, Muş, Iğdır ve Kahramanmaraş olarak tespit edilmişti'' dedi.

Hava Kirliliğini Azaltmaya Yönelik Önlemler

Hava kirliliğinin önlenmesi noktasında vatandaşlara da belli görevler düştüğünü ifade eden Akça, şu uyarılarda bulundu:

''-Yakıt tasarrufu yapılmalı, (Ne kadar az yakıt tüketilirse, hava o kadar az kirlenir.)

-Temiz yakıt kullanılmalı,

-Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü (IKHKK) Yönetmeliğine dayanılarak her yıl yayımlanan Genelge ile illerin kirlilik grubu belirlenmiştir. İllerde kullanılacak ithal ve yerli kömürlere belli kurallar ve standartlar getirilmiştir. Bu kurallara uyulmalı ve standart dışı kömürler kullanılmamalı,

-Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı,

-Binalarda ve evlerimizde ısı yalıtımı ve ısı izolâsyonu mutlaka olmalı,

-Kalorifer ateşçileri yaygın bir şekilde eğitilmeli, ehliyeti olmayan ateşçiler kalorifer kazan dairelerinde çalıştırılmamalı,

-Kalorifer ve soba bacaları her sezon başında mutlaka temizlenmeli,

-Kaloriferler bina dışındaki hava sıcaklığı 15ºC ve altına düştüğü zaman yakılmalı,

-Valilik tarafından Uyarı Kademelerine ilişkin karar alındığında, Uyarı Kademelerindeki önlemlere mutlaka uyulmalı,

-Kombi cihazlarının yıllık bakımı, radyatörlerin temizlik ve bakımı yapılmalı,

-Radyatörlere termostatik subap takılmalı,

-Eski kazanlar, yeni ve enerjiyi verimli kullanan kazan ile değiştirilmeli,

-Kaloriferin zamanlayıcı ayarını kontrol edilmeli. Evlerde ısı yalıtımının yapılmalı,

-Araçların muayenelerinin (motor bakımları ve egzoz kontrolleri)  periyodik olarak yapılmalı,

-Toplu taşıma araçlarının kullanımına özen gösterilmeli,

-Çevre dostu teknolojileri ile üretilmiş araçların kullanımının tercih edilmesi, (yüksek emisyon sınıflı araçları, katalitik konvertörlü otomobiller, hibrit araçlar gibi),

-Araçlarda alternatif yakıtların kullanılmalı (biyoyakıtlar, LPG, doğalgaz ve benzeri),

-Bisiklet kullanımının tercih edilmeli,

-Eko-sürüş tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulanması (doğru lastik basıncı, sabit hız, minimum araç ağırlığı gibi)
 

Editör: TE Bilişim