Yılbaşı Gecesinin Bedeli Ağır Olmasın

'İstediğim kadar yiyip içeceğim' mantığı ile yılbaşı organizasyonuna girişmeyin, tek gecenin dahi çok şeyi bozabileceğini unutmayın."

Bu uyarı, Diyetisyen Berrin Yiğit'e ait. Yiğit, yılbaşı gecesi yeme-içme konusunda aşırıya kaçmanın mide-bağırsak sorunlarına, baş ağrılarına, daha da önemlisi, ani kilo artışlarını neden olabileceğini söylüyor ve özellikle de zayıflama programında olanları uyarıyor.  

Peki 1 Ocak sabahına zinde ve formda uyanabilmek ve yılbaşı eğlencesinde alınacak kalorileri kontrol altında tutabilmek için o gece neyi ne kadar tüketmek gerekiyor? Kiloss Beslenme Danışmanlık Hizmetleri'nden Diyetisyen Berrin Yiğit, yılbaşı eğlencesinde aşırıya kaçmadan ve bedel ödemek zorunda kalmadan yiyip içmenin püf noktalarını şöyle özetliyor.

İçkilerinizi buzla seyreltin, en fazla üç kadeh için

"Yılbaşı gecesi kendimi kısıtlamak istemiyorum" diyorsanız geceye, porsiyonları minik tutmakla başlayabilirsiniz. Kızartma, kuruyemiş ve tatlılar hariç her şeyin yarısını yemekle ilk adımı atabilirsiniz. Ancak önerim; alkol miktarını sınırlı tutmak için önceden kendinize söz verin. Geceye sodayla başlayın ve kendinize en fazla 2 kadeh alkol limiti koyun. Mesela şarap veya light bira tercihi harika olur. Elinizde mutlaka içecek bir şey olsun istiyorsanız buzlu çay veya diyet gazlı içecek olabilir. Yine şarap dahil içkilerinizi buzla seyreltebilirsiniz, o zaman 3 kadehe çıkmanızda sakınca olmaz.

Yemeğe çorbayla başlayın

Yılbaşı yemeğine sebze çorbası gibi hafif ve az tuzlu bir kase çorbayla başlayın. Bu, doygunluğunuzu artıracağı için daha makul porsiyonlarla gözünüzü de midenizi de doyuracaktır. Kuruyemişlerden uzak durun, fazla kalori tuzakları olan aperatiflerden kaçınmak size ciddi kilo kontrolü sağlayacaktır.

Yeni yıl davetini siz veriyorsanız atıştırmalık sebze tabakları, minik mantarlı peynirler, lor peyniri topları, cherry domates peynir şişleri, kepekli etimek üzerine labne peynir, fesleğen yapraklı, ton balıklı ve somonlu kanepeler hazırlayabilirsiniz. Hindinizi, kestaneli pilav yerine fırında karışık sebzelerle servis edebilirsiniz. Tatlı olarak fırın poşetinde şekersiz pişmiş kabak tatlısını diyet dondurma ile servis edebilirsiniz. Ya da misafirleriniz için klasik tatları hazırlar kendinize ve formunu düşünenlere bu hafif lezzetleri sunabilirsiniz.

Ekstra kaloriyi dengelemek için kardiyo yapın

Yılbaşı günü alınacak ekstra kalorileri dengelemek üzere sabahtan yapacağınız kardiyo ağırlıklı egzersiz çok faydalı olacaktır. Yeni yılda daha formda ve fit olmak istiyorsanız muhakkak bunun için bir tarih belirleyin aksi takdirde hiçbir zaman ulaşılamayacak bir hedef olarak kalacaktır.

1 Ocak günü hayvansal besin tüketmeyin

1 Ocak günü et, tavuk, balık, peynir dahil hiçbir hayvansal ürün almayarak suçlarınızdan kurtulabilirsiniz. Yılbaşı gecesi çok kaçırdıysanız 3 günlük bitki çayı ve sebze kürü ile yenilenebilirsiniz. Bunun için önerim çubuk tarçın, adaçayı, biberiye çayları ve sebze çorbasıyla planlanmış bir mönü izlemeniz.

3 günlük özel programlar sonrası makul hedeflerle yeni yıl beslenme alışkanlıklarınızı inşa edin. Mutfaklar, ofis ortamı ve çekmeceleriniz kalorili atıştırmalıklardan arınsın. Tavuk veya hindi göğüs eti, balık ve yumurta beyazı gibi yağsız et türevleri tüketin. Taze sıkılmış meyve suları yerine kış meyvelerini bütün olarak yiyin. Mantar, brokoli haşlama, kırmızı biber, maydanoz, tere, marul  gibi söğüş sebzelere ağırlık verin. Lifli diyet ürünler elinizin altında bulunsun. Şişe suyu yanınızdan ayırmayın. Kuru erik, gün kurusu kuru kayısıyı aralarda şeker isteğini kesmek için kullanın."

Editör: TE Bilişim