Yerli İçkide Fiyatlar İniyor

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sözlerine "Yerel seçimler ve Maliye Bakanı'mızın rahatsızlığı nedeniyle bazı kararların ertelendiğinin farkındayım" diyerek başladı.

Günay, şöyle konuştu: 30 Mart itibariyle elektrik ücretleri desteği olarak, turizm sektörüne 25 milyon lira ödeme yapıldı. 3 ay için 20 milyon lira daha var, onu da yakında tamamlamaya çalışacağız. Geçen yıl içinde hepimizin ortak çabalarıyla konaklama tesislerimizdeki her türlü hizmetle ilgili KDV'nin yüzde 18'den 8'e inmesi konusunda olumlu bir gelişme yaşamıştık. Ancak orada atlanmış bir husus vardı. Deniz turizmi bundan yararlanamıyordu. Bunun bir unutma olduğunu düşünüyorum. Dün Maliye Bakanı'mızla mutabık kaldık, bu ay içerisinde bunu düzeltmiş olacağız. Deniz turizminde de yüzde 8 olarak uygulanacak KDV."

Bakan Günay, yerli içkilere de fiyat indirimi getirecek kararnamenin bu hafta sonu yayınlanabileceğini ifade ederek, AB müktesebatı çerçevesi içerisinde rakıya dönük koruma ve yerli şaraplarla ilgili abartılı fiyat iddiaları olduğunu hatırlattı.

ÖTV düzenlemesi kaçak içkiyi azaltacak

Yerli içkilere fiyat düşüşü sağlayacak kararnameyi çıkarmakla yetinmediklerini dile getiren Günay, şöyle devam etti: "İthal içkilerde, özellikle ithal şaraplarda Türkiye'yi pahalı bir ülke gibi gösteren, haksız ÖTV oranlarını biliyorum. Bunlarla ilgili bir düzeltme yapmak için Maliye Bakanımız ilgili arkadaşlara gereken direktifleri verdi. ÖTV yüksekliği, kaçak ve sahte içkiye yol açıyor. Bu ÖTV düzenlemesinden sonra kaçak içkiyi bir ölçüde halletmiş olacağız. Sahte içkiyle ilgili de denetimleri artıracağız.

Nakit para olmasa da iç turizmi ve turizmi bütünüyle hareketlendirecek bir talebimiz vardı. Okulların 14 Eylül'de açılacağı var sayılarak, 23 Eylül'de açılması konusunda bir talebi dillendirmiştik. Son Bakanlar Kurulu toplantımızda baktık ki okullar 8 Eylül'de açılacakmış, ama arkadaşlarımızın bu talebi Bakanlar Kurulu'nda kabul gördü. Okullar bu sene 24 Eylül'de açılacak. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanımızla görüşüyoruz.

Bundan sonraki yıllarda da Türkiye'deki mevsim farklılıkları gözetilerek okullara farklı açılma-kapanma tarihleri uygulanacak. Ayrıca okullar 24 Eylül Perşembe günü açılacak, ama Perşembe günü kimse çocuğunu okula göndermeyeceği için 'okullar 28 Eylül'de açılıyor' diyebiliriz."

Döviz getiren işletmelere KOBİ desteği

Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile tekrar görüş birliğine vardıklarını belirterek, döviz getiren turizm işletmelerinin KOBİ desteklerinden yararlanmaya başlayacaklarını söyledi.

Turizm işletmelerinin ihracatçı sayılması için bir düzenleme yaptıklarını dile getiren Günay, ''Önümüzdeki hafta yeni bir kararname sevk edeceğiz ve turizm sektörü ihracatçı konumunda olacak, ihracatçıların yararlandığı desteklerden yararlanacak. Merkez Bankası Başkanı, bu konuda bir kaynak sıkıntısı olmadığı, ama turizm sektörü için ihracatçı sınıflandırmasının yapılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile resmiyete bağlanmasının ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu konuların tamamını bu ay içerisinde tamamlamış olacağız'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim