Yaşlı gemi filosu sigorta yükünü artırıyor 

35.Grup Gemi Klas Müesseseleri, Deniz Ekspertiz ve Surveyör Faaliyetleri Toplantısı'nda konuşan Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi üyesi Mustafa Alperdem, Türk Ticaret Filosu'nun yaş ortalamasının yüksek olması nedeniyle, sigorta yükünün arttığını dile getirdi. Alperdem, “Ülkemizde gemi adedi az olmasına rağmen, metal yorgunluk yaşayan aktif gemiler yüzünden hasar şiddeti oldukça fazla” dedi. 

Yaş ortalaması 22'ye düştü 

İMEAK DTO 35.Grup Gemi Klas Müesseseleri,Deniz Ekspertiz ve Surveyör Faaliyetleri Toplantısı Deniz Ticaret Odası’nda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Sarı yaptı. Sarı'nın ardından söz alan Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi üyesi Mustafa Alperdem, su araçları sigortalarını, TUGS ve MGS'’ye kayıtlı gemilerin yılara göre adetsel dağılımını anlattı. Türk Ticaret Filo’sunun da yıllara göre yaş ortalamasına değinen Alperdem, bu yıl yaş ortalamasının 22’ye düştüğünü ve Türk Filosu’nun dünyada 14. sırada olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl ise yaş ortalaması 23 olarak açıklanmıştı. Alperdem ayrıca, 2016 yılı su araçları sigortaları teknik sonuçları ve prim/hasar tablosunu paylaşıp,ülkemizde gemi adedinin az olmasına rağmen,metal yorgunluk yaşayan aktif gemiler yüzünden hasar şiddetinin oldukça fazla olduğunu dile getirdi. Alperdem, konuşmasında 2016 ve 2017 yılı ilk çeyrek prim üretim rakamlarını karşılaştırdı. 

TürkP&I 145 ülkede faaliyette 

TürkP&I(Protect and Indemnity) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker de toplantıda bir konuşma yaparak, ilk olarak deniz sigortacılığının tarihsel gelişimini anlatırken,2014 yılında 6 şirketin biraraya gelerek kurduğu TürkP&I Sigorta Şirketi’nin 300 muhabiriyle 145 ülkede faaliyette olduğunu belirtti. Devlet desteğiyle,zorunlu sigorta ihtiyacını karşılamak ve Türk Bayraklı gemilere güvence sağlamak için kurulan TürkP&I’ın özellikleri ve sektöre sağladığı ürünlere de değinen Teker, P&I Sigotası’nı zorunlu kılan milletlerarası hukuki düzenlemeler ve şirket sigortacıları tarafından teminat altına alınan risklerden de bahsetti. 

Seminerin sonunda, Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Sarı katılımcılara teşekkür ederken, yine Deniz Ticaret Odası’nda 24 Mayıs Çarşamba günü “Denizcilik Sektöründe Sağlanan Vergi Avantajları” konulu bir seminer düzenleneceğini duyurdu.

Elif Gümüş/Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim