Denizkondu mu, gemi mi ?

Sahiller yağmalanırken, çirkin yapılaşma bütün sahilleri sararken sesini çıkarmayan anlı şanlı medyamızın, onca kirlilik kaynağı dururken "her nedense" mal bulmuş mağribi gibi üzerine çullandığı İşadamı Kahraman Sadıkoğlu'na ait "My Fantasy" adlı yüzer cismin adını koyacak cesur ses sonunda Müsteşarlık'tan çıktı.

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, ‘gemi mi, denizkondu mu’ tartışmalarına neden olan Göcek Koyu'ndaki armatör kahraman Sadıkoğlu'na ait 800 metrelik ‘My Fantasy’ adlı yatın, ‘yüzer gemi’ olduğunu belirtti.

Aytaş, “Kürekten başka sevk sistemleri makine ile çalışan her deniz aracı bir gemi niteliği taşımaktadır. Yaklaşık olarak 3 mil hızla hareket edebilen bu gemi sergi, düğün, yemek, fuar gibi amaçlarla kullanılabilir. kahraman Sadıkoğlu’nun şu an orada bulunan aracını biz yasal statüye kavuşturup, gereken işlemi yapıyoruz” diye konuştu.

Fethiye'de Göcek koylarında çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Mopak İskelesi'ne çekilen armatör kahraman Sadıkoğlu’nun 'My Fantasy' adlı yatına yasal statü kazandırmak için harekete geçildi. Denizcilik Müşteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü’nün 20804 numaralı teknik tutanağında ‘sergi ve gösteri gemisi’ olarak geçen ancak ‘denizkondu’ eleştirilerine neden olan yat, 12 Haziran’da demirlendiği Göcek koyundan, Göcek Liman Başkanlığı talimatıyla denizi kirlettiği gerekçesiyle Mopak İskelesi’ne çekilmişti. Yetkililer yatın ‘denize elverişlilik belgesi’ bulunmadığından Mopak İskelesi’nden herhangi bir yere ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Fethiye Deniz ticaret Odası'nda bugün düzenlenen yatçılar ve çekek yerleriyle ilgili sorunların tartışıldığı toplantıya katılan Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, gazetecilerin sorusu üzerine, kahraman Sadıkoğlu'na ait yat ile ilgili açıklamada bulundu. Aytaş, 800 metrelik yat için, “Bu bir yüzer gemidir. Bunun adı tespit edilmiştir. Kürekten başka sevk sistemleri makine ile çalışan her deniz aracı bir gemi niteliği taşımaktadır. Yaklaşık olarak 3 mil hızla hareket edebilen bu gemi sergi, düğün, yemek, fuar gibi amaçlarla kullanılabilir. kahraman Sadıkoğlu’nun şu an orada bulunan aracını biz yasal statüye kavuşturup, gereken işlemi yapıyoruz” diye konuştu.

‘My Fantasy’ yatı için ‘denize elverişlidir’ raporu verildikten sonra hep iskelede demirlemeyeceğini vurgulayan Aytaş, “Bu geminin manevra kabiliyeti var, manevra sistemleri var. Bunlar sürekli olarak orada barınamazlar. Belli bir süre demirlemeleri vardır. Bunun da müsaadesini liman başkanlığından almaktadırlar” dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, “İsminin gemi olup olmaması teknik ya da hukuki bir konu. Göcek koyunda büyüklük ve sayısal olarak bir kapasite sorunu var. Sektörün önce kamu kurum ve kuruluşları ile beraber bu sorunu çözmesi gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim