Belçika merkezli bir STK olan Gemi Söküm Platformu (NGO Shipbreaking Platform) sayısı her geçen gün artan ölümcül kaza ve yaralanmalar nedeniyle gemi geri dönüşüm endüstrisine yönelik gelişmiş güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı.

Kuruluştan yapılan açıklamada Bangladeş ve Türkiye'de iki aydan kısa bir süre içinde gemi söküm tesislerinde hayatını kaybeden 7 içiye dikkat çekilerek sektörün işçilerin güvenliğine ve çevrenin korunmasına öncelik vermesi gerektiği vurgulandı.

İş güvenliğinin ihmal edildiğine dair ciddi endişeler var!

Geçtiğimiz hafta İzmir, Aliağa'da bulunan, Ege Çelik'e ait AB listesindeki gemi geri dönüşüm tesisi METAŞ Gemi Söküm'de, gemi söküm çalışmaları sırasında halat kopması sonucu Veli Bal olay yerinde, İlyas Bıdık ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Yine Temmuz ayında METAŞ Gemi Söküm tesisinde yaşanan bir diğer kazada Yılmaz Demir ve Oğuz Taşkın hayatını kaybetmişti.

Operasyonların derhal durdurulması gerekiyor!

Kazalar hakkında değerlendirme yapan STK Gemi Söküm Platform'u (NGO Shipbreaking Platform) İcra Direktörü Ingvild Jenssen, “Metaş gemi geri dönüşüm tersanesinde meydana gelen kazalar neticesinde dört işçinin hayatını kaybetmesi, hayati tehlike yaratan iş güvenliği önlemlerinin ihmal edildiğine dair ciddi endişeler doğuruyor. Tam bir soruşturma yapılmasının önünün açılması, daha fazla kaza ve can kaybını önlemek üzere tersanedeki operasyonların derhal durdurulması gerekiyor.'' dedi.

Diğer yandan Bangladeş'te Chattogram gemi söküm sahillerinde meydana gelen yedi ayrı kazada beş işçinin öldüğü, üç işçinin ağır yaralandığı belirtilmişti. 

STK'da Proje Sorumlusu olarak görev yapan Sara Rita da Costa, Chattogram gemi söküm tesislerinde yaşanan bir dizi kazanın, denizcilik şirketlerinin ticari kazanç uğruna sorumsuzluk ve ihmalkarlık yaptığını vurgulayarak; “Bangladeşli yetkililerin vatandaşlarının haklarını koruma ve yasaların etkili bir şekilde uygulanmasını sağlama noktasında sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ticari kazançlar artık insan hayatına mal olmamalı.” dedi.

Editör: TE Bilişim