YAŞ yarın toplanacak

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yarın toplanacak.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'nda yapılacak.

Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan diğer orgeneral ve oramiraller katılacak.

Şura üyeleri, yarın öğle saatlerinde Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Şura'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlerine atanacak yeni komutanlar belirlenecek. Görev sürelerinin 30 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla dolması nedeniyle emekliye ayrılacak olan Oramiral Metin Ataç'ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in, Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek.

Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerinde boşalan kadrolar nedeniyle bir koramiral ve bir korgeneral bir üst rütbeye terfi edecek. Kara Kuvvetlerinde ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekli olacak ve Saygun'dan boşalacak orgeneral kadrosuna da terfi bekleyen bir korgeneral atanacak.

Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantılarında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılacak personel ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiren diğer konular görüşülüyor.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında, özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

YAŞ olağan toplantısı, 4 Ağustos Salı günü sona erecek. Şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

 

Editör: TE Bilişim