Yargıda Krize Ara Formül !

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndaki (HSYK), kriz 16 saat süren görüşmelerde aşılamayınca ara formül bulundu.

Rutin atamaları kapsayan 1332 kişilik kararname tamamlanırken, aralarında Başsavcı, Başsavcı vekilleri, Ağır Ceza Mahkemesi başkanları ve idari hakimlerin de bulunduğu 300 kişiyi kapsayan bölüm ayrıldı. Kararnamenin 15 Haziran’da sunulduğu HSYK, aralarında Ergenekon hâkim ve savcılarının da bulunduğu iddia edilen bu isimlerle ilgili görüşmelerini yarın sürdürecek.

Sıkıntıları bitmiş olacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK’nın toplantısından ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu saatlere kadar süren çalışma sonucu 1332 hâkim ve savcımızın atama kararnamesi imzalandı. Böylece bu hâkim ve savcılarımızın sıkıntısı bitmiş olacak. Onun dışındaki çalışmalar devam edecek’’ dedi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili atamaların sorulması üzerine Bakan Ergin, “Önümüzdeki günlerde onları da görüşeceğiz” yanıtını verdi.

Ergin’in bu sözleri krize ara formül bulunduğunu doğruladı. HSYK’dan bir yetkili, ünvanlı yargı mensuplarının Başsavcı, başsavcı vekilleri ve Ağır Ceza Mahkemesi başkanları olduğuna dikkat çekti. Aynı yetkili, “Ergenekon savcıları ile ilgili sorun aşıldı mı, kararnamede yer alacaklar mı?” sorusu üzerine, “Her şey tartışılabilir” yanıtını verdi. Bu sözler Ergenekon hakim ve savcılarıyla ilgili günlerdir süren krizin hâlâ aşılamadığını da ortaya koydu. 1332 kişiyi kapsayan kararname Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinden de ilan edildi.

Bakanlık tarafından 6 Temmuz 2009’da HSYK’ya sunulan Adli Yargı Unvanlı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı ile İdari Hakim ve Savcılarına Ait Kararname Taslağı’na ilişkin çalışmalar ise yarın sürdürecek.

Editör: TE Bilişim