Yabancılar Üniversiteye Sınavsız Girecek

Rektörler toplantısında konuşan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yabancı öğrencilerin artık sınavsız olarak Türkiye’deki üniversitelere alınacağını açıkladı. Üniversitelerin yabancı kontenjanlarını bildireceklerini, YÖK’ün onaylamasından sonra öğrenci alınacağını kaydeden Prof.Dr. Özcan, “Böylece sınavı kazananları değil, istediğimiz kalitedeki öğrencileri almış olacağız” dedi.
Üniversiteler bünyesindeki bazı yüksekokulların kapatılacağını anımsatan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda yapılan 2009 yılının değerlendirme toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rektörlerin son 5- 6 yılın kayıtlarına bakarak yüksekokulları değerlendireceğini kaydeden YÖK Başkanı Özcan, trendi azalan bölümlerin kapatılması konusunda karara varacaklarını bildirdi. Göreve geldiklerinin
ilk yılında yüzde 25, ikinci yıl yüzde 15 olmak üzere yaklaşık 200 bin öğrenciye üniversiteye girme hakkı sağladıklarını hatırlatan YÖK Başkanı Özcan, birkaç yıla kadar bu konuda arz ve talebi örtüştüreceklerini belirtti. Öğrencilerin üniversiteye giriş sorununu çözüme kavuşturduktan sonra bu öğrencilere kimin ders vereceği sorunuyla karşılaştıklarını anlatan Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, 32 üniversite rektörüne yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Akademisyen bulma ihtiyacı hemen karşımıza çıkıyor. Bu ihtiyaç nasıl karşılanır diye düşündük. Şansımızdan bizden üç yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK 5 bin öğrenciyi yurt dışına göndermeyi kararlaştırdı. Şimdi biz onun üçüncü yılına giriyoruz. Bugüne kadar bin 400 civarında öğrenci yurt dışına gitti. Bunlar ilerde öğretim üyesi olacak. Türkiye’de zannediyorum 5- 10 yıl içerisinde öğretim üyesi ihtiyacımız kalmayacak. Bir başka değişiklik meslek yüksekokulları ile ilgili. Biliyorsunuz şimdiye kadar bu okullara sınavsız giriliyordu. Bu sınavsız girişi kaldırmak istiyoruz. Bu bazıları için çok doğru birşey değil. Ama bizim için son derece doğru. Okul müdürlerinden aldığımız raporlara göre sınavsız girdikleri için bu öğrencilerin 4 işlem yapabilecek kapasitesi bile yok. Hamurları iyi olmadığı için üretim de malesef iyi olmuyor. O hamurun kalitesini birazcık artırmamız gerekiyor. Onunla uğraşıyoruz. Bu arada çok iyi bir haberim var. Değerlendirme kurulunda kabul edildi. YÖK sınavı kaldırılarak yabancı öğrenci alma kriterleri geliştirerek yabancıları alma serbestisinin tanınmasıdır. Bundan sonra üniversitelerimiz hangi kriterde yabıncı öğrenci almayı kararlaştırınca YÖK’e bildirecek. Biz de onayladıktan sonra o kriterdeki öğrencileri alacaklar. Bu bence devrim gibi birşey. İşte bu değişiklikten sonra ancak biz dışardan öğrenci seçerek alabiliriz.”
Toplantıda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak da dünyanın çeşitli ülkelerindeki birçok üniversite ile işbirliği halinde olduklarını anlatarak, “Dünyada bütün üniversiteler için geçerli olan birşey var. Dünyadaki coğrafi sınırlar hemen hemen kalktı. Bilimde, parada, ticarette sınırların olmadığı bir platforma girmişiz. Herkes birbirini artık çok yakından tanıyor. Eğer siz üniversite olarak
kaliteli öğrencileri üniversiteye çekmek istiyorsanız, kaliteli, çalışkan, araştırmayı seven öğretim üyeleri istiyorsanız onlara cazip teklifler sunmalısınız. Bu da ancak parayla olur. Onun için sayılı üniversiteler kendilerine üçüncü bir hedef koymuşlar. İyi öğrenci ve öğretim üyelerinin yanında onlara sunacakları imkanlar ve kendilerinin devam edebilmesi için ticarileşmek zorunda kalmışlardır” diye konuştu.
İki gün sürecek toplantının daha sonraki bölümü basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilişim