"Vergi Yükü Ağır Değil"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Şehir efsaneleri var, Türkiye'de vergi yükü çok ağır diye. Aslında iddia edildiği gibi ağır değil'' dedi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki son dönemdeki güçlü toparlanma sinyallerinin devam etmesi ihtimalini yüksek gördüğünü bunun tek koşulunun siyasi istikrar olduğunu dile getirdi.

Bütçe disiplinin önümüzdeki dönemde çok önemli bir husus olduğunu ve mali kuralla birlikte buna ilişkin algıları da olumlu bir şekilde değiştirme imkanları, potansiyelleri bulunduğunu ifade eden Şimşek, bu konudaki çalışmaları bu yılın ilk yarısında sonuçlanması ve 2011 bütçesini yeni mali kural çerçevesinde yapmayı ümit ettiklerini bildirdi.

Şimşek, Türkiye'nin telekomünikasyon ve ulaştırma altyapısı alanında önemli gelişmeler katettiğini anımsatarak, ''Diyebilirsiniz ki, akaryakıt gibi konular aklınıza gelebilir, fakat şöyle bir husus var, tabii ki gönül ister ki bu vergiler daha düşük olsun. O yönde de çabalarımız olacak önümüzdeki dönemde. Ama bir şartla o da şu, biz şu anda ortaya koyduğumuz vizyon ve tedbirlerle vergi tabanını genişletiyoruz'' dedi.

''OECD'de 9. sıradayız''

Vergi konusuna da değinen Bakan Şimşek, şunları ifade etti:

''Şehir efsaneleri var, 'Türkiye'de vergi yükü çok ağır' diye. Aslında iddia edildiği gibi ağır değil. Bazı ürünlerde tabii ki vergi oranları yüksek, örneğin iletişimde, akaryakıtta, bazı ürünlerde, otomotiv alanında kısmen yüksek. Ama size bir rakam vereyim. Türkiye OECD ülkeleri arasında yüzde 24,2'lik oranıyla biliyorsunuz OECD'de 30 tane ülke var, vergi yükü açısından baktığınız zaman Türkiye 30 ülke içinde 29. sırada ve vergi yükü de yüzde 24,2. Dolayısıyla iddia edildiği gibi ne gelir vergisinde ne kurumlar vergisinde vergiler yüksek değil. Vergilerin yüksek olduğu alanlar yok mu? İstihdam üzerinde vergi yükü yüksek. 2002 yılında istihdam üzerindeki vergi yükü yüzde 42,7'ydi. OECD ülkeleri arasında en yüksek vergi yükü sıralamasında 2. sıradaydı. 2009'da bu oran yüzde 36,2'ye düştü ve 7 basamak geriledik şu anda 9. sıradayız. Tabii ki biz bu alanda da ortalamayı yakalamak isteriz. Asgari ücretin büyük bir kısmını vergi dışı bıraktık.''

Editör: TE Bilişim