Varlık Barışında Son Hafta

Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile 22 Kasım 2008 tarihinde uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren 1. varlık barışı uygulamasının ardından 10 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren 2. varlık barışında da son haftaya girildi.

1. varlık barışında yurt içi ve yurt dışında 8 bin 200 beyanname verildi. Bu beyannamelerde 10 bin 216 varlık için Maliye Bakanlığından varlık barışı istendi. Başvurularda 10 milyar 748 milyon 732 bin 982 lirası yurt dışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin 276 lirası da yurt içinden olmak üzere 14 milyar 832 milyon 69 bin 258 liralık kaynak, varlık barışına konu edildi. Bu varlıklar için tahsil edilen vergi tutarı da 419,1 milyon lira olarak belirlendi.

10 Temmuz 2009 tarihinde başlayan, 30 Eylül'de de Bakanlar Kurulu Kararıyla 3 ay daha uzatılan 2. varlık barışı uygulamasında da 24 Aralık itibariyle 10 milyar 883 milyon lira varlık beyanında bulunuldu. Bu varlıklar için tahakkuk eden vergi ise 450 milyon 979 bin lira oldu.

Böylece 24 Aralık itibariyle toplam 25 milyar 715 milyon liralık varlık için varlık barışı başvurusu yapıldı. Bu varlıklar için 870 milyon 121 bin lira vergi tahakkuk ettirildi.

Maliye Bakanlığı rakamları, varlık barışında süre azaldıkça başvuruların arttığını da ortaya koydu.

2. varlık barışında Eylül sonunda 3,9 milyar lira olan, 12 Aralık'ta 9,7 milyar liraya yükselen başvuru tutarı, 24 Aralık'ta 11 milyar liraya yaklaştı. Bu rakamın son hafta çok daha yüksek seviyelere çıkacağı belirtildi.

GİB Başkanı' 'Yararlanın' çağrısı

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de, varlık barışında son haftaya girildiğine dikkat çekerek, bütün mükellefleri uygulamadan yararlanmaya davet etti.

Kilci, varlık barışı uygulamasının kayıt dışında varlığı bulunan mükellefler için çok önemli olduğunu ve avantajlı koşullar içerdiğini belirtti.

Uygulamanın getirdiği en önemli imkanlardan birinin ''inceleme esnasında bulunan matrah farkından, varlık barışında beyan edilen tutarın indirilmesi'' olduğunu vurgulayan Kilci, şöyle devam etti:

''Bu mükelleflerimiz için dikkate alınması gereken çok önemli bir avantajdır. Bu avantaj bir daha da ele geçmez. Mükelleflerimizin bundan yararlanmaları kendi menfaatlerinedir. varlık barışı uygulamasının yeniden uzatılması da söz konusu değildir. Mükelleflerimiz bu gerçeği de göz önünde bulundurarak davranmalıdır.

Yurt dışında varlığı olanlar da varlık barışından faydalansınlar. Lüksemburg ve İsviçre'den sonra pek çok ülke ile Çifte Vergileme Anlaşmalarını revize ediyoruz. Bu şekilde bilgi paylaşımını devreye sokuyoruz. Artık, Türklerin yurt dışında açtığı hesaplara rahatlıkla ulaşabileceğiz. Yurt dışında varlığı olanlar bu hususu da dikkate alsınlar.

Ayrıca herkes şunu da bilsin. Hiç kimsenin varlık barışında beyan ettiği tutarlar, incelemeye tabi tutulmayacaktır. Hatta İdare olarak, varlık barışından yararlananların listesini bile talep etmeyeceğiz, onlara bakmayacağız. Buna karşılık, Gelir İdaresinde oluşturduğumuz denetim altyapısı ile kayıt dışında varlığı olup da, bunları beyan etmeyenleri eninde sonunda ortaya çıkaracağız. Mükelleflerimiz, ileride zor duruma düşmek istemiyorlarsa, varlık barışı fırsatından yararlansınlar.''

Editör: TE Bilişim