Uzayda Müthiş Buluş     
 
Nature dergisinde bugün yayımlanan bir araştırmada, kara deliğin Avrupa Uzay Ajansı'nın uydusu XMM-Newton tarafından tespit edildiği belirtildi.

Araştırmada, bu yeni tip kara deliğin "süperkütleye" sahip kara delikler  zincirinin "kayıp halkasını" teşkil ettiğinin düşünüldüğü kaydedildi. Kütlesi  birkaç milyon Güneş kütlesiyle birkaç milyar Güneş kütlesi arasında değişen  süperkütleli kara delikler çoğu galaksinin merkezinde bulunuyor.

NASIL OLUŞTUĞU BİLİNMİYOR

Araştırmayı yapanlardan ve Toulouse'daki uzay ışınımı araştırmalar  merkezinde görevli Fransız astrofizikçi Didier Barret'ye göre, süperkütleli kara deliklerin nasıl oluştuğu bilinmiyor. Barret, "Bir varsayıma göre bu tip kara  delikler daha küçük kara deliklerin bir araya gelmesinden de ortaya çıkmış  olabilir" diye konuştu.

Araştırmaya göre, HLX-1 adı verilen kara delik Dünya'ya 290 milyon ışık  yılı uzaklıkta, ESO 243-49 adlı galaksinin çevresinde bulundu. (1 ışık yılı =  9.500 milyar kilometre). Kara deliğin son derece parlak X ışınları yayan bir  kaynak olarak tespit edildiği belirtildi.

Fransız uzay araştırmaları merkezi ve İngiliz Leicester Üniversitesi  yayımladıkları bildiride, HLX-1'in X ışınlarının parlaklığını "olağanüstü" olarak  nitelendirdi. Bildiriye göre, parlaklık Güneş'in parlaklığından 260 milyon kat  daha fazla.

YUTULMADAN ÖNCE X IŞINLARI YAYIYOR

Bilim adamları, maddenin kara deliğe düşerken ısındığını ve yutulmadan evvel X ışınları yaydığını kaydetti.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, HLX-1'i, Kasım 2004 ve  Kasım 2008 arasında XMM-Newton teleskobuyla yaptığı gözlemler sonucu buldu ve X  ışınlarının tek kaynağı olduğunu gösterdi.

KENDİNDEN BÜYÜK CİSİMLERİ YUTUYOR

Kara delik astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisim. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya  toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık  yaymadıklarından kara olarak niteleniyor.
 

Editör: TE Bilişim