"Üç Bin Mehmetçik Şehit Olabilir"

AK Parti Kütahya Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Hasan Fehmi Kınay, Suriye sınırındaki mayınlı bölgenin temizlenmesinde diğer partilerle hemfikir olduklarını söyledi. Kinay, "Bizler bu arazinin yap-işlet- devret modeli ile temizlenmesinden yanayız. Bu bölgede 600 bin mayın var.

İstatistiklere göre profesyonel ekipler tarafından temizleme çalışması yapılsa bile her 2 bin mayına en az bir şehit veriyorsunuz. 600 bin mayın düşünüldüğünde bin ile 3 bin arasında askerimizi feda etmemiz gerekiyor. Biz bunu göze alamayız. Çıkan çatışmalarda verdiğimiz bir şehit bile bizim canımızı yakarken, göz göre göre bin ile 3 bin şehidimizi ölüme gönderemeyiz" dedi.

2014 yılına kadar mayınların temizlenmesi gerektiğini, ancak bu konunun 1990 yılından bu yana gündemde olduğunu söyleyen Hasan Fehmi Kinay, "11 yıldır iktidarda olan hükümetler bunun gereğini yapmamış. Biz 7 yıldır hükümetteyiz ve üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Mayınlar temizlenecek sonra ne olacak? Bu arazinin organik tarıma elverişli olması nedeni ile ihale ile kiraya verilecek" diye konuştu.

Kinay, "İlk önce asker döşedi, asker temizlesin dediler. Ancak istatistiklerin ortaya çıkardığı şehit sayısı herkes gibi TSK'nın da geriye çekilmesine neden oldu. Herkes elini vicdanına koysun. Biz yap- işlet-devret modeli ile doğru iş yapıyoruz. Burada muhalefet gerçekleri saptırıyor. İsrail'e peşkeş çekecekler gibi bir takım spekülasyonlar çıkarıyorlar" dedi.

Bölgenin temizlenmesi için ortalama 1 milyar dolar gerektiğini söyleyen Kinay, ihale yapıldığında gerçek bedelin ortaya çıkacağını belirtti. Kinay, "Bize borç alın temizleyin diyorlar. Peki sonra ne yapacağız. Burayı kiraya vereceğiz. Biz cebimizden para çıkmadan yap-işlet-devret modeli ile bu işi çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim