Türkiye'ye Geliyor

Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya geldi. Clinton ve Babacan, görüşmelerin ve çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye'ye yeniden geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek, kalbinde Türkiye'nin çok özel bir yeri bulunduğunu bildirdi. Clinton, "Ülkelerimiz arası ilişkiler bir ittifak, ortaklık ve dostluk ilişkisidir. Zorlukları aşmak için omuz omuza durduk" diye konuştu.

Clinton, ABD Başkanı Barrack Obama'nın gelecek bir ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi.

Babacan da Clinton'ı Ankara'da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek, yeni ABD yönetiminin iş başına gelmesinden sonraki bu ilk üst düzey ziyaretin çok zamanlı olduğunu, çünkü iki ülke ilişkilerinin geniş bir gündeme sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye-ABD ilişkilerini tanımlarken "dostluk, ortaklık ve müttefiklik" kavramlarının kullanıldığını belirten Babacan, görüşmelerde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyleyerek, "Stratejik ortaklığımızı karşılıklı olarak teyit ettik" dedi.

Babacan, ABD ile Türkiye arasında pek çok alanda istişarelerin daha da derinleştirerek sürdürülmesi konusunda ortak anlayışlarının olduğunu bildirdi.

Bundan sonraki dönemde görüştükleri konuların hem alan olarak genişleyeceğini hem de bu konuları daha derinlemesine ele alma fırsatını bulacaklarını ifade eden Babacan, Türkiye ve ABD'nin, demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi aynı değerleri savunan ve bu değerleri dünyanın dört bir köşesine yaymak için çalışan iki ülke olduğunu belirtti. Babacan, bu konuda da bir vizyon birliklerinin bulunduğunu ve ortak hedeflerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

3 yıl kadar önce Ortak Vizyon ve Yapılandırılmış Diyalog adlı bir belge üzerinde mutabık kaldıklarını hatırlatan Babacan, bugün de ortak yazılı açıklamalarının olduğunu bildirdi.

"Göreceksiniz ki daha yakın çalışarak çok farklı konularda çok daha iyi sonuçlara ulaşmamız mümkün olacak" diyen Babacan, Clinton ile bugünkü görüşmelerinde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

Siyasi, ekonomik, kültürel konuları değerlendirdiklerini, eğitim alanında bundan sonra neler yapabileceklerini ele aldıklarını aktaran Babacan, Orta Doğu barışı ve bu kapsamda İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve İsrail-Lübnan ilişkilerini, Irak ve Afganistan'daki gelişmeleri masaya yatırdıklarını kaydetti.

Balkanlar, Kafkaslar'daki gelişmeler, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri, enerji, enerji alanında ikili işbirliğini konuştuklarını söyleyen Babacan, teröre karşı mücadeledeki iyi giden işbirliklerini bundan sonra da aynı kararlılıkla ve güçle devam ettirecekleri konusunu karşılıklı teyit ettiklerini vurguladı.

Babacan, Afrika, Kuzey Kore gibi konuları da kısaca değerlendirme imkanı bulduklarını belirtti.

Babacan, Clinton'a hitaben, "Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin bir bakıma bundan sonraki dönemde her ülke için ne kadar önemli olduğunu teyit ettiğimiz bu görüşmeler için Türkiye'ye gelmesinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim