Türkiye'de Üç Yöneticiden Biri Kadın

Kamuda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 6,8’de kalırken, hiç kadın müsteşar bulunmaması dikkat çekti. Ancak Türkiye, özel sektördeki yüzde 28’lik kadın yönetici oranıyla Avrupa sıralamasında üçüncü oldu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), üyesi olan dev şirketlere; yönetici pozisyonunda çalıştırdığı kadın sayısını sordu. Türkiye’nin dev 111 şirketinin katıldığı anket sonucunda çalışan 85 bin 427 kişinin yüzde 14’ünü kadınlar oluşturdu. Bu işletmelerde görev yapan 714 üst düzey yöneticinin yüzde 22.8’inin kadın olduğu ortaya çıktı. Genel müdür düzeyinde bakıldığında ise üç genel müdürden biri kadın oldu.

Kadın patron yüzde 14

TİSK üyesi işletmelerin yönetim kurulu başkanları içinde kadın oranı yüzde 13.8 oldu. Böylece 65 patrondan 9’u kadın iken; 52 adet yönetim kurulu başkan yardımcısı içinde kadın oranı yüzde 21.2’ye yükseldi.

239 Yönetim Kurulu Üyesi’nin yüzde 22.6’sı kadın oldu. Ancak kadınların en fazla tercih edildiği yönetim makamı genel müdür, koordinatör ve CEO grubunda oldu. Bu grupta görev yapan 122 yönetici içinde kadınların oranı yüzde 27.9’a yükseldi. 125 adet genel müdür yardımcısı içinde ise kadın oranı yüzde 20.8 oldu.

111 işletmede müdür pozisyonunda görev yapan bin 726 kişiden 394’ü yani %22,8’i kadınlardan tercih edildi.

Eğitim ve iş sağlığı kadınlara emanet

Müdür düzeyinde yöneticilere bakıldığında halkla ilişkiler, pazarlama ile iş sağlığı ve güvenliği birimlerinde kadın yönetici oranının arttığı görüldü. Kadın yönetici sayısının erkekleri geçtiği tek alan birim yüzde 55.6’lık oranla halkla ilişkiler bölümü oldu. Ar-ge’de kadın yönetici oranı yüzde 24.4; bilgi işlemde yüzde 24.5; finansta yüzde 32.3 oldu.

Devlette kadının adı yok!

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre kamunun en üst düzey yönetim makamlarından olan müsteşarlık seviyesinde kadın yönetici bulunmaması dikkat çekti. Üst düzey yöneticiler içinde kadın yönetici oranı yüzde 6.8 olurken; müsteşar yardımcıları içinde kadın oranı yüzde 2.5’te kaldı. Genel müdürlür içinde kadın oranı yüzde 6.4; genel müdür yardımcılarında yüzde 8.3; daire başkan yardımcılarında yüzde 7.1 oldu. Kamuda kadın yönetici oranının en yüksek olduğu makam yüzde 15.1 ile daire başkanlığında gerçekleşti.
 
Böylece özel sektörde her 100 genel müdürden 28’i kadın iken; devlette bu oran yüzde 6.4’te kaldı. Üst düzey yöneticilerin oranı özelde yüzde 22.8 iken; kamuda yüzde 6.8 oldu.

Avrupa’da üçüncü!

AB üyesi ülkeler içinde büyük şirketlerin yönetim kurulu başkanlığı açısından kadın oranına bakıldığında TİSK üyesi işletmeler yüzde 14’lük oranla, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nden sonra üçüncü oldular. Oysa bu oran Avrupa genelinde yüzde 3. Kamu ve özel Türkiye’deki tüm büyükler dahil edildiğinde Türkiye, yüzde 7’lik oranla yedinci olabildi.
Büyük şirketlerin yönetim kurulu üyelerinde kadın oranına bakıldığında ise TİSK üyesi işletmeler yüzde 23’lük oranla; İsveç’in ardından ikinci sıraya yerleşti. AB genelinde bu oran yüzde 11 iken; Türkiye, geneli itibariyle bu sıralamada 21. olabildi.

Editör: TE Bilişim