Türkiye Libya Açıklarında 7 Sahada Petrol Arayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirlendiğini, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan sürecinin devam edeceğini söyledi.

MC2’de yer alan habere göre Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de 6 sondajı tamamladığını ve “Yavuz” sondaj gemisinin Selçuklu-1 lokasyonunda yedinci sondaja devam ettiğini aktardı.

Dönmez, Doğu Akdeniz’de TP’nin (Türkiye Petrolleri), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nden aldığı ruhsat alanlarındaki çalışmaların yanı sıra Türkiye’nin TP’ye verdiği ruhsat alanlarında da sondaj yaptığını vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Libya ile yapılan mutabakat kapsamında yedi ruhsat alanının belirlediğini söyleyen Dönmez, “TP geçtiğimiz haftalarda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne müracaat ederek petrol arama ve üretim faaliyeti için izin istedi. Yasal bir prosedür var, yaklaşık üç ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek. Sonrasında başka başvuran olmazsa, TP bu alanda da petrol aramalarına başlamış olacak ve 3-4 ay içerisinde önce sismik aramaları yapacağız sonra da lokasyon belirleyeceğiz. Bu mutabakatla Doğu Akdeniz’in batı kısmında sınırı da netleştirmiş olduk.” dedi.

“ALTYAPI VE ÜSTYAPIDA DA BİRÇOK İŞ VAR”

Libya’nın istikrar ve güvenliğe kavuşmasının öncelikli olduğunu belirten Dönmez, bölgede altyapı ve üstyapıda da pek çok iş olduğunu söyledi.

Fatih Dönmez, mevcut süreçte Libya’da bulunan iki büyük elektrik üretim santralinin inşasının da Türk firmaları tarafından gerçekleştirileceğini aktardı.

Fatih Dönmez ” Altyapı ve üstyapıda birçok işler de olacak. Bizim müteahhitlerimiz o bölgeye alışık. Şu anda da iki tane büyük elektrik üretim santralinin inşası bizim iki büyük özel firmamıza ait. Onlar da bu süreç tamamlanır tamamlanmaz devreye alınma aşamasına geldi.” dedi.

Editör: TE Bilişim