Türkiye Kardeşliğine Sahip Çıkmalı
 
ANTALYA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ayrıştırıcı arayışlara kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Dayanışmamızı, bütünleşmemizi en büyük değer olarak sahiplenmeliyiz. Türkiye kardeşliğine sahip çıkmalı" dedi.

Baykal, Antalya'da  Hurma Atık Su Arıtma Tesisi Genişletme Projesi Ek Tesisi temel atma töreninde, Türkiye'nin dinamik nüfusuyla, hızla gelişen bir ülke olduğunu söyleyerek, "Bu ortamda, Türkiye'nin kendi içerisinde kardeşlik ve uyum varlığının yerleştirilmesi temel neden olmalıdır.

İnsanlarımız arasında milli mücadelenin ardından sağlanmış olan iç barışımızın, kardeşliğimizin, birbirimize değer veriyor olmamızın, birbirimizin inancına, etnik yönlerine, mezhebine saygı gösteriyor, değer veriyor olmamızın, ortak bir milli kimlik etrafında birlik ve beraberlik noktasına getirilmiş olmasının en büyük dayanak olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Türkiye'de yaşayan insanların farklı yönleri, etnik kimlikleri olabileceğini, buna karşın herkesin aynı milletin parçası olduğunu söyleyen Baykal, bunu oluştururken kimsenin inkar edilmediğini, haksızlığa maruz bırakılmadığını belirtti.

''El ele, kardeşçe bütün insanları bir araya getirmeye çalıştık. Bu süreç içerisinde yanlış şeyler, üzüntü verici şeyler yapılmış olabilir ama birliğimiz olağanüstü önem taşıyor'' diyen Baykal, Türkiye'nin gücünün, ekonomisinin gücünün de buradan geldiğini belirtti. Baykal, şöyle konuştu:

''Ulusal birlik ve dayanışma kaynaklı kardeşliğimiz de hep buradan besleniyor. Ne yazık ki şimdi bu temeli bozmaya, bu temeli dağıtmaya yönelik çabalar, Türkiye'de iktidarların himayesinde yürütülmektedir. Bu temel bir yanlıştır. Bunun Türkiye'ye yansıması, tahayyül edilebileceğin de üzerindedir. Ayrıştırıcı arayışlara kesinlikle itibar edilmemeli, dayanışmamızı, bütünleşmemizi en büyük değer olarak sahiplenmeliyiz.''

Son dönemde Hükümet tarafından yapılan yanlışlıkların 'Türkiye'yi sanki kardeş kavgasına sürükleniyormuş gibi bir izlenimle karşı karşıya bırakabileceğini'' savunan Baykal, ''Türkiye'nin bir kardeş kavgasına sürüklenmesine hiç birimiz göz yumamayız. Hiç birimiz bunu sessiz seyredemeyiz. Böyle bir düşünceye karşı çıkan bir anlayışın, Türkiye'de en kısa zamanda etkin olmasına ihtiyaç vardır'' diye konuştu.

Şiddet Uyarısı

Terörün olduğu yerde, siyasete ve demokrasiye yer olmadığını ifade eden Baykal, birilerinin şiddeti himaye etmesi ve şiddetten güç alarak siyaset yapmasıyla demokrasinin kökünden yıkılacağını vurguladı.

Demokrasilerde şiddetin desteklenmesine ve şiddetle müzakere edilmesine de yer olmadığını dile getiren Baykal, şunları söyledi:

''Resmi otoriteler, şiddetle müzakereye başlarlarsa, hayatın giderek genişleyen alanlarının da şiddetin etkisi altına girmesi kaçınılmaz hale gelir. Toplumsal barışı, kardeşliği korumak giderek güçleşir. Kardeşliği tehdit eden şey terördür. Terörün muhatap alınması, dağda da, kentte de zarar verir. Terör karşısında net bir tavır takınılmasına şiddetle ihtiyaç vardır.

Türkiye'nin asıl ihtiyacı olan, ülkeyi yönetenlerin kafalarının netleşmesidir. Neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verilmelidir.

Herkesi bu vesile ile bir kez daha uyarıyoruz, bir an önce Türkiye, kardeşliğine sahip çıkmalıdır. Kardeş kavgasına sürüklemek isteyenlere, kardeşliğe bozacak yanlışlara meydan boş bırakılmamalıdır. Türkiye'nin acil sorunu, hukukun üstünlüğünde şiddeti dışlayan, hukukun üstünlüğünde toplumsal barış düzeninin Türkiye'ye getirilmelidir. Etnik kökenleri ne olursa olsun insanlarının kardeşçe, barış içerisinde yaşaması temel esastır. Diğer bütün konuları çözeriz.

Aydınlık geleceğe yöneldiğimiz açıktır ama bizim devletimizin temelindeki kardeşlik anlayışını kimsenin bozmasına izin vermemeliyiz.''

Editör: TE Bilişim