"Türkiye Bu Krizden Güçlü Çıkacak''

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Brezilya İş Konseyi tarafından Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın ziyareti kapsamında Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Türkiye-Brezilya İş Forumu''nda konuşan Şimşek, dünya ekonomisi için çok zorlu bir dönem ve bu tür bir iş forumunun burada gerçekleştirilmesi bakımından da uygun bir zaman olduğunu kaydetti.

Şimşek, her ne kadar dünya ekonomisi çok zorlu bir dönemden geçiyorsa da büyük fırsatların da bulunduğuna işaret ederek, sadece iki ülke arasındaki diyaloğu geliştirmek açısından değil aynı zamanda yatırım ve ticaretin de büyük önem taşıdığını, Türkiye'nin Latin Amerika'daki en büyük partnerinin Brezilya olmasına karşın şu andaki ticaret hacminin çok düşük düzeyde bulunduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de doğrudan yabancı yatırımları çekmek bakımından son yıllarda çok başarılı olduğunu, ancak ikili karşılıklı yatırımların çok sınırlı kaldığını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin bölgesel bir oyuncu olduğunu, Brezilya şirketlerinin, AB aday ülkesi Türkiye'nin benzersiz konumundan yararlanması gerektiğini kaydetti.

Bakan Şimşek, sadece iki ülke pazarı değil aynı zamanda bölgenin geri kalanıyla ilgili yatırım fırsatlarına da bakılması gerektiğini belirterek, ''Türkiye, Güney Amerika'da daha aktif, sesi çıkan bir ülke olmalı. Birlikte çalışarak bu bölgede neler yapabileceğimiz konusuna bakmalıyız'' diye konuştu.

''Türkiye'nin finansal sistemi çok sağlam''

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel krizden etkilendiğini ancak, en kötü krizlerin bile sona erdiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye muhtemelen bu krizden güçlü çıkacaktır. Bir dizi faktör bunu gösteriyor. Türkiye'nin finansal sistemi çok sağlam. Bankalar karlı olmaya devam ediyor. Bu yılın birinci çeyreğinde yine böyle oldu. Yüksek düzeyde sermayeleri var, likiditeleri yüksek. İşler normalleştiği zaman Türkiye'nin krizden güçlü çıkmasında önemli bir rol oynayacaklar. Türkiye'nin genç bir nüfusu, çok gelişmiş bir girişimcilik kültürü var.''

Türkiye ve Brezilya'nın büyük pazarlar olduğunu, Brezilya'nın küresel düzeyde Türkiye'ye ana pazarlardan biri olarak bakması gerektiğini dile getiren Şimşek, birtakım küresel fırsatlardan yararlanmak için işbirliği yapılabileceğini, bu sektörlerin otomotiv, beyaz eşya, tekstil, tarım hatta turizm olabileceğini bildirdi.

Şimşek, ''Ağırlık merkezi her ne kadar Doğu'ya doğru kayıyorsa da Türkiye açısından bakıldığında Brezilya'nın sunduğu fırsatları görmezden gelemeyiz. Brezilya, radar ekranımıza girmiş durumda. Umarım Türkiye de Brezilya'nın radar ekranına girer'' şeklinde konuştu.

Karşılıklı ikili yatırımların gelişmesini beklediklerini dile getiren Şimşek, futbolun her iki ülke için çok önemli olduğunu, futbol dışında ticari ve yatırım alanındaki ilişkileri geliştirmek gerektiğini kaydetti.
Editör: TE Bilişim