"Türkiye Arap Radikallere Mi Yaklaşıyor"

Türk hükümetinin İsrail'in Gazze saldırısına gösterdiği sert tepkilerin ardından Davos'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında tartışma yaşanması üzerine Batı basınında Türkiye'nin dış politikasına ilişkin “soru işaretleri”nin yoğunlaştı. Son olarak da Newsweek dergisi, “Türkiye, ABD ve İsrail'den uzaklaşarak Arap radikallerine mi yanaşıyor?” sorusunu sorduktan sonra “Gazze kampanyasının ardından Türkiye, kuvvetli bir İsrail karşıtı ve Batı karşıtı tutumunu benimsemiş bulunuyor” iddiasında bulundu.

Newsweek dergisinin son sayısında “Türkiye'nin yeni eğimi” başlığı ile yayınlanan bir analizde “Türkiye, ABD ve İsrail'den uzaklaşarak Arap radikallerine mi yanaşıyor?” sorusu soruldu. Analizde Türkiye için “Askerleri yıllardan beri İsrail ordusu ile yakın bağları var ve Ankara, Kudüs ile Arap başkentleri arasında mekik diplomasisi yürüttü. Ancak Gazze kampanyasından sonra Türkiye, kuvvetli bir İsrail karşıtı ve Batı karşıtı tutumunu benimsemiş bulunuyor” savına yer verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki olaylı panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i “insanları öldürdüğü” diyerek “suçluluk kompleksi içinde olmakla ve Batı'yı izlemekle yetinmekle suçladıktan sonra panelden fırtına gibi çıktığı”nı yazan dergi, “Sıradan Türkler, (Erdoğan'ın) duygularını paylaştığı gibi görünüyor ve Erdoğan'ı, İstanbul'a dönüşünde bir kahraman gibi karşıladı.”

"Washington kaygılı"

Türkiye'deki kalabalık İsrail karşıtı gösterileri sırasında ABD ve İsrail bayraklarının yakıldığını, Yahudi karşıtı sloganların atıldığını yazan dergi, şöyle devam etti:
“Bir değişimin diğer işaretleri, Washington'u kaygılandırıyor. Türkiye, Kürt asilerine ilişkin istihbarat paylaşımı dahil olmak üzere, İran ile bağlarını güçlendiriyor. Ve geçen son bahar Erdoğan, Washington'daki bir düşünce kuruluşuna ‘Nükleer silahları olanları İran'dan üretmemesini isteyemez' dedi. Ağustos'ta da Türkiye, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'e geçmesini de bloke etti.”

Newsweek, buna karşın Türk siyaset yapıcılarının ise, Türkiye'nin taraflı davranmadığında ısrar ettiklerini belirtirken Erdoğan'ın dış politika Baş Danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun “Bizim dış politikamızın birden fazla boyutu var” yolundaki açıklamasına da dikkat çektikten sonra “Ve öyle görünüyor ki çatışmanın her iki tarafında da dostları var” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim