Toplu Görüşmeyi Protesto İçin Yürüdüler

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri Başbakanlık binasına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında ''TİS yoksa, grev var'', ''KESK'e dokunma'', ''TİS ve grev hakkımızı kullanmak için yürüyoruz'' sloganları atan grup, Başbakanlık binası önünde çevik kuvvet ekiplerinin oluşturduğu barikatların önünde durdu.

Burada grup adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul ve Diyarbakır'dan başlatılan yürüyüşün tamamlandığını belirtti.

Taleplerini toplu görüşme masasında ifade edeceklerini belirten Evren, ''Biz toplu görüşme masasını meşru masa olarak görmüyoruz'' dedi.

Görüşmelerde ''haklarını eşit şekilde savunma imkanlarının olmadığını'' ileri süren Evren, şöyle konuştu: ''Bizim anladığımız meşruiyet, karşılıklı eşit koşullarda emekçilerin taleplerini dinleyen, anlayan, anlamadığı zaman da yaptırım gücümüz olan grev hakkını kullanan eşit koşularda görüşmedir. Bunun adı toplu sözleşmedir. Aksi durum iradenizi siyasi iktidara teslim etmek demektir. Bugün bu masada oturanlar farkındalar mıdır acaba kendileri bile yetkili değiller. Sayın Bakan toplantıyı açacak ama kendisi bile yetkili değil. Çünkü son kararı Bakanlar Kurulu verecektir. Hatta bu ülkede demokrasi olmadığı için Başbakan verecektir. O nedenle bu görüşmeler meşru değildir.''

Mücadelelerini hukuksal alanda da sürdürdüklerini dile getiren Evren, ''Bu masanın meşru olmadığını sadece biz söylemiyoruz. AİHM'den aldığımız karar açık hükümle dedi ki (sizin 4688 sayılı yasanız kadük olmuştur, sendika tanımına uymamaktadır. Grev ve toplu sözleşme hakkı içermeyen yasal düzenleme sendika yasası olamaz)'' diye konuştu. (aa)

Editör: TE Bilişim