TOBB: Devir Artık Kâr Değil, Ar Devri

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Yaşanan küresel kriz ortamında devir, kâr devri olmaktan çıktı, ar devri oldu. Birçok şirket krize inat ayakta kalma iddiası ile zarar pahasına yola devam ediyor'' dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 5 ayaktan oluşan, ilk haftada ''Eve kapanma pazara çık'', ikinci haftada ''Kimse işini kaybetmesin'' ve üçüncü haftada ''Güven ve istikrar'' mesajları verilen ''Kriz varsa çare de var'' kampanyasının 4. mesajı ''Gücüne inan'' oldu.

Kampanyanın yeni mesajının açıklandığı, Topkapı'daki Şişecam fabrikasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, toplumun krize duyarlılığını ortaya koyan bu kampanyanın faydalı olduğunu ve çözüm arayışlarına katkıda bulunduğunu düşündüğünü ifade ederek, kampanya birinci ayını doldururken, halktan, özel sektörden, hükümetten ve muhalefet partilerinden aldıkları desteğin katlanarak arttığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, 1 milyon adet kampanya afişinin, Türkiye'nin dört bir yanındaki çarşılara, pazarlara, alışveriş merkezlerine ve organize sanayi bölgelerine asıldığını belirterek, Türkiye'nin en büyük firmalarının her gün gazetelere verdikleri ilanlarla, açıkladıkları ilave indirimlerle kampanyaya destek olduğunu, bu desteklerin genişletilmesi için sürekli görüşmeler içerisinde bulunduklarını anlattı.

Hükümetin de son 1 ay içinde ekonomiyi canlandırmak adına son derece önemli adımlar attığını, başta yeni teşvik ve istihdam paketi olmak üzere, bazı sektörlerde oranların düşürülmesine rağmen, ÖTV indirimlerinin devam ettirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu adımların bir bütünlük içerisinde devam etmesini bekliyoruz. Özellikle sabit ve dar gelirlilerin alım gücünü artıracak mekanizmalar üzerinde düşünülmeye devam edilmelidir. Geçtiğimiz bir ay içerisinde krizden çıkışa yönelik çözüm arayışları hızlanmış, ekonomi bütün Türkiye'nin meselesi haline gelmiştir. Elbette bu kampanya tek başına krizi çözmez. Biz bunu hep söyledik. Ancak tedbirlerin bütüncül biçimde alındığı bir ortamda kendimize güveniyor olmak, krizden korkmamak, ülkemize çok şeyler kazandırabilir.

Yeni bir beyaz sayfa açmanın tam zamanı

Rifat Hisarcıklıoğlu, yaşanan küresel kriz ortamında herkesin zihinlerindeki ezberleri bozması, önyargılarını bir kenara bırakması gerektiğini belirterek, ''Alışılmadık bir dönemde, alışıldık önlemlerle yola devam edilmez. Bugünler, yeni bir beyaz sayfayı açmanın tam zamanıdır. Beyaz sayfanın ilk şartı da, suçlama psikolojisini bir kenara koymaktır. Zaman, ileriye bakma zamanıdır. Zaman, krizi değil, çareyi tartışma zamanıdır'' şeklinde konuştu.

En küçük bir sıkıntıda işçiyi kapıya koymak ne kadar yanlışsa, ''bütün işverenler kriz fırsatçılığı yaptı, işçileri işten çıkardı'' söyleminin de o kadar yanlış olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu dönemde bütün işverenlerin beşeri sermayesini korumak için çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Yaşanan küresel kriz ortamında devir, kâr devri olmaktan çıktı, ar devri oldu. Birçok şirket krize inat ayakta kalma iddiası ile zarar pahasına yola devam ediyor. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu kararlılığın sürdürülebilirliği hükümetimizin gerekli tüm önlemleri almasından geçiyor. Bir yandan iç piyasayı canlandıracak tedbirlere odaklanırken, orta vadede dış talebe dayalı büyümeye geçiş ve sanayinin rekabet gücünü artırıcı yapısal reformları da ortaya koymak gerekiyor. Bu noktada orta vadeli mali programın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.''

Ülkemize 'Gücüne inan' diyoruz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iletişim kampanyalarında dördüncü haftaya girerken, yeni afişlerinin yurt genelinde yerini alacağını, bu hafta başta iş dünyası olmak üzere Türkiye'ye 'Gücüne inan' dediklerini söyledi.

Bugün ev sahipleri olan Şişecam gibi, dünya rekabet arenasında Türkiye'nin kaliteli üretim gücünü gösteren Türk şirketleriyle, Türkiye ekonomisini oluşturan işçiyle, esnafla, memurla gurur duyduklarını ifade eden Hisarcıklıoglu, ''Bu güven ve özveriyi kaybetmediğimiz sürece, üretimden gelen gücümüzle Türkiye'nin önü hep açık olacaktır'' dedi.

Türkiye'nin enerjisinin kabına sığmadığını, dünya ekonomisini yönlendiren bir Türkiye için daha yapacak çok iş bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Bu yolda ilk adımımız ise mevcut krizden en az hasarla çıkmak. Bunun için hükümetimiz güven ve istikrarı sağlayan tedbirleri almaya devam etmeli. Bizler de gücümüze inanıp moralimizi kaybetmemeliyiz. Hedefimiz büyük. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında olmalıyız. Kendisine, insanına ve ülkesine güvenen girişimcilerimiz, bir Türkiye mucizesini daha gerçekleştirebilirler. Zaman, kendine güven ve cesaretle harekete geçme zamanıdır. Zaman, aklımızı, umutlarımızı, coşkularımızı ortaklaştırma zamanıdır. Zaman, önce kendimize, sonra birbirimize güvenme zamanıdır. Biz geçmişte çok badireler atlattık. Bu krizi de atlatacağımıza inancımız tam. Biz gücümüze inanıyoruz. Gücümüz, daha önce başarmış olmamızdan kaynaklanıyor. Yaptık, yine yaparız. Aştık, yine aşarız. Yolumuza devam ederiz.'' Bu arada, etkinliğe katılımı beklenen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı nedeniyle toplantıda yer alamadığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim