TBMM Başkan Adayları Belli Oldu

Meclis Başkanlığı için adaylık başvurusu süreci 24.00'te sona eriyor. Başvuru süresinin dolmasına saatler kala Meclis hareketli saatler yaşadı.

AK Parti, genel merkezde yapılan görüşmelerin ardından eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i aday göstermeyi kararlaştırdı. Akşam saatlerinde Meclis'e giderek adaylık başvuru dilekçesini veren Şahin, "Bu makam cumhuriyeti kuran Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı Atatürk'ün de makamıdır. Dolayısıyla şu andan itibaren omuzlarımda ağır bir yükün olduğunu hissediyorum" diye konuştu.

Şahin, seçildiği takdirde tarafsız bir başkan olarak görev yapacağını dile getirdi.

Mehmet Ali Şahin, daha sonra Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret ederek bir süre görüştü. Köksal Toptan, tekrar aday gösterilmediği için herhangi bir burukluk yaşamadığını belirterek, Şahin'in seçilmesi durumunda başarılı olacağına inandığını söyledi.

Muhalefetin adayları da netleşti. CHP, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP de Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ile Meclis Başkanlığı yarışına katılacak.

Yarışta dördüncü isim ise Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç olacak.

Meclis Genel Kurulu Olağanüstü Toplanacak
Köksal Toptan'ın görev süresinin 9 Ağustos'ta dolacak olması nedeniyle başkan seçimi için Meclis Genel Kurulu yarın (04.08.2009) ve çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

1'inci ve 2'nci turlar yarın (04.08.2009) yapılacak. Bu turlarda üye tam sayısının üçte ikisi olan 367 sayısı aranacak.

İlk iki turdan sonuç alınamazsa 5 Ağustos Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, salt çoğunluk olan 276'ya ulaşan aday, başkan seçilecek.

Bu turda da başkan seçilemezse, en çok oy alan iki adayın katılacağı son turda, fazla oy alan aday, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni başkanı olacak.

Gizli oyla yapılacak seçimin tamamlanmasının ardından Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.

Editör: TE Bilişim