"Tazminat" Kızdırdı, Başbakan Uyardı

Bulgaristan’da bir bakanın Türkiye’den göç eden Bulgarların malları karşılığında tazminat talep ederek, bunu Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine bağlama girişimi ülkede siyasi krize yol açtı.

Başbakan Borisov, bu sözleri sarfeden yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu bakanı, görevden almakla tehdit etti.

Türk karşıtlığının aşırı sağcı ATAKA hareketi öncülüğünde tırmandığı Bulgaristan’da Türkiye tartışmaları hükümette büyük bir siyasi krize yol açtı.

Yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, hükümetin 1913’ten sonra Türkiye’den gelen Bulgarların malvarlıkları için 20 milyar dolar tazminat talebinde bulunacağını belirterek, "Sorunun çözümünü Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için ön şart olarak görüyoruz" demişti.

Başbakan Boyko Borisov, ne hükümetin ne de parlamentonun Türkiye karşıtı böyle bir kararı olmadığını ve Dimitrov’un sözlerinin, kişisel görüşü olduğunu açıkladı.

Başbakan Borisov: Görevden Alırım
Borisov, Dmitrov’u sert şekilde uyardı.

Borisov, "Başbakanı ve hükümeti bağlayacak, güç duruma düşürecek böyle konuşmalarda bulunamazsın. Bir daha bu tür sorunalara yolaçacak açıklamalar yaparsan seni görevden alırım. Bu son uyarımdır" dedi.

Financial Times: Bulgaristan Önce Kendi Evine Çeki Düzen Vermeli
Sofya’daki gelişmeler Avrupa basınında da yankı buldu.

İngiliz Financial Times gazetesi, bazı Avrupa ülkelerinin, Bulgaristan’ın örgütlü suç sorununu çözmeden birliğe üye yapılmasından "büyük pişmanlık duyduğunu" yazdı.

Gazete , "Bulgaristan önce kendi evine çeki düzen vermeye odaklanmalı" yorumu yaptı.

Fransız Le Figaro ise, baskı ve asimilasyon kampanyası nedeniyle milyonlarca Türkün topraklarını bırakıp Bulgaristan’dan kaçtığını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim